• 瀏覽: 32,101
  • 回覆: 199
  • 追帖: 1
+8
三號強風信號現正生效。天文台表示,下午4時至6時考慮發出八號烈風或暴風信號。 隨著強烈熱帶風暴圓規逐漸靠近廣東沿岸,其外圍雨帶會在今晚為本港帶來驟雨及狂風,本地風勢亦會進一步增強。圓規引致的風暴潮和大雨可能令低窪地區水浸,市民應做好防風防水浸措施。海面有大浪和湧浪,市民應遠離岸邊並停止所有水上活動。

一早估中下午 4 至 6 點啦,唔通 3 點咩? 😀

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1614787-20211012.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 green2016 於 2021-10-12 12:06 PM 發表
三號強風信號現正生效。天文台表示,下午4時至6時考慮發出八號烈風或暴風信號。 隨著強烈熱帶風暴圓規逐漸靠近廣東沿岸,其外圍雨帶會在今晚為本港帶來驟雨及狂風,本地風勢亦會進一步增強。圓規引致的風暴潮和大雨可能令低窪地區水浸,市民應做好防風防水浸措施。海面有大浪和湧浪,市民應遠離岸邊並停止所有水上活動。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1614787_1_L_20211012115041.jpg
講實四點啦 避免6:00 交通混亂

4點港股收市
上次黑雨係1點港股開市前改紅雨

4點預告, 六點走就差唔多. 4點都未收市點可以提前放人走呀.

嗱,收左巿就掛,聽朝記得準時返工嘞。

發出前一小時通知啦,因為一掛8號波,公共交通除了地鐵外將會好快停駛,打工仔都要預時間搭車啦

而家40樓天面人都可以吹走,掛3號係咩準則。

你們市民有冇數據?冇就收聲!讓我轉移視線!前明明市民嘈「天文台」訊息混亂,紅黑紅,隨時轉換,完全唔理市面狀況,辦公室決策對實況完全脫節,現變了「市民要掛八號風放假」錯的是市民!最Q慘是香港市民「反修例」時與「黑暴」對抗努力返工卻因天文台脫離市面實況而被打成,「渴望八號風放假」的懶惰族!

應該傍晚6點掛,明天早上6點前落,掛足12個鐘

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-10-12 12:13 PM 發表
你們市民有冇數據?冇就收聲!讓我轉移視線!前明明市民嘈「天文台」訊息混亂,紅黑紅,隨時轉換,完全唔理市面狀況,辦公室決策對實況完全脫節,現變了「市民要掛八號風放假」錯的是市民!最Q慘是香港市民「反修例」時與「黑暴」對抗努力返工卻因天文台脫離市面實況而被打成,「渴望八號風放假」的懶惰族!
c兄而家上一上高樓天面,包吹到你倒住走。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-10-12 12:11 PM 發表
發出前一小時通知啦,因為一掛8號波,公共交通除了地鐵外將會好快停駛,打工仔都要預時間搭車啦
通常兩小時前通知

引用:
原帖由 隨時間流逝 於 2021-10-12 12:13 PM 發表
而家40樓天面人都可以吹走,掛3號係咩準則。
邊一區,我住將軍澳依家風力唔係太大喎

引用:
原帖由 wilsonabcd 於 2021-10-12 12:13 PM 發表
天文台置你們生命如螞蟻般低賤,人神共憤。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-10-12 12:16 PM 發表

邊一區,我住將軍澳依家風力唔係太大喎
啟德

引用:
原帖由 隨時間流逝 於 2021-10-12 12:17 PM 發表

啟德

主題標籤 #天文台
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]