• 瀏覽: 6,750
  • 回覆: 12
香港班官 ,做事的風格 ,做事有問題,我地已經做得最好了 ,沒有進步空間啦 ,另一個說法,我不會改善的 ,等到就住啦 ,等6年?平常心 ,局長自己?住大屋住豪宅! 香港政府 能不能 「急市民所急」 !

屌,有種叫阿爺來起公屋

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-10-12 12:26 PM 發表
屌,有種叫阿爺來起公屋
起公屋慢, 不在於"起樓"這個環節, 如果單論"起樓", 我相信香港唔會慢過大陸好多
真正慢既, 係起樓前既一大堆程序
一個實例, 鑽石山大磡村, 已經是市區, 有晒基建及交通, 唔需要改土地用途...搞左幾耐?
大磡村2001年已完成清拆(之前收地賠償用既時間已唔計), 塊地由2001年一直曬太陽, 曬到2016, 才正式起樓, 死未?
其間就是咨詢>反對>修改規劃>再咨詢>再反對>再修改....玩左十幾年, 到2016城規會才通過最後方案

呢種"民主"制度, 如果唔改, 叫阿爺派人落來起樓, 一樣冇用

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-12 02:36 PM 發表

起公屋慢, 不在於"起樓"這個環節, 如果單論"起樓", 我相信香港唔會慢過大陸好多
一個實例, 鑽石山大磡村, 已經是市區, 有晒基建及交通, 唔需要改土地用途...搞左幾耐?
大磡村2001年已完成清拆(之前收地賠償用既時間已唔計), 塊地由2001年一直曬太陽, 曬到2016, 才正式起樓, 死未?
其間就是咨詢>反對>修改規劃>再咨詢>再反對 ...
我覺得主要都係環保能阻住曬

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-10-12 03:13 PM 發表

我覺得主要都係環保能阻住曬
如果講返大磡村, 主要反對者, 是對面XX名居, 及區議員, 反左15年, 由12座減到7座....你話死唔死

新聞都有講:
大磡村地皮丟空15年終發展 區議員:無得再反對
....當時當區區議員譚香文及附近居民極力反對有關方案,認為12幢樓宇會遮擋附近樓宇的景觀,造成屏風效應,又質疑當區亦未必有足夠設施配套可以應付新增人口。....方案其後修訂為只建7座樓宇,譚香文指,日後不會再反對行動,稱當年在區內孤軍作戰反對發展計劃,備受政治和民眾壓力,經過多番爭取,當局將原定的12座房屋減少至7座,居民已大致接受,「自己再說不,會被打」

插嘴!!

其實香港起公屋,未必得到全部香港人嘅支持,我有貼已經解釋過。

事實上,呢段時間我觀察,好多沿岸嘅,新移民,都選擇回到祖國。

如果香港產業,繼續萎縮,香港起公屋,本質上係浪費。

而家幾時通關都唔知,通關之後,零售市場,餐飲業係咪仲可以支撐龐大嘅基層群眾就業,更加成謎。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-12 03:32 PM 發表
插嘴!!

其實香港起公屋,未必得到全部香港人嘅支持,我有貼已經解釋過。

事實上,呢段時間我觀察,好多沿岸嘅,新移民,都選擇回到祖國。

如果香港產業,繼續萎縮,香港起公屋,本質上係浪費。

而家幾時通關都唔知,通關之後,零售市場,餐飲業係咪仲可以支撐龐大嘅基層群眾就業,更加成謎。
你講有Q用,所有傳媒不論黃藍,都一致迫政府起公屋
我從未見過一個人,敢公開講公屋太多

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-12 03:24 PM 發表

如果講返大磡村, 主要反對者, 是對面XX名居, 及區議員, 反左15年, 由12座減到7座....你話死唔死

新聞都有講:
....當時當區區議員譚香文及附近居民極力反對有關方案,認為12幢樓宇會遮擋附近樓宇的景觀,造成屏風效應,又質疑當區亦未必有足夠設施配套可以應付新增人口。....方案其後修訂為只建7座樓宇,譚香文指,日後不會 ...
都在「依法施政」。問題是這是誰的法、保護著誰的利益

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-12 04:04 PM 發表

你講有Q用,所有傳媒不論黃藍,都一致迫政府起公屋
我從未見過一個人,敢公開講公屋太多
我一個真小人,為利益講!!

好多香港人唔敢講,但係唔代表唔係事實,佢哋只不過用民主,表示對香港政府政策嘅不滿。

從實質環境,就睇到啦,香港回歸前,咪又係高地價,又冇咁亂啦?

啲人唔好意思,攤開來講。

私底下你問吓啲人,願唔願意將香港老本,為啲新移民起大量公屋?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-12 03:24 PM 發表

新聞都有講:
....當時當區區議員譚香文及附近居民極力反對有關方案,認為12幢樓宇會遮擋附近樓宇的景觀,造成屏風效應,又質疑當區亦未必有足夠設施配套可以應付新增人口。....方案其後修訂為只建7座樓宇,譚香文指,日後不會 ...
加上以下呢D刁民...政府多多公屋都唔夠起:

"年逾60歲的陳先生一家四口居於大埔一間約100呎劏房單位逾7年。陳先生與妻子分別因腳傷及糖尿病而無法工作,目前兩名女兒仍在就學,領取綜援後仍生活拮据。他稱曾獲房署兩度編配公屋,但因對正垃圾房及日曬等問題而拒絕,又指「自己點都冇所謂,但家人入住會身體唔好」。他今次獲邀揀選特快公屋單位,可惜仍然失望而回。陳表示這次單位質素很差,「又舊又唔吉利」,雖已苦等公屋多年,但也不願讓女兒入住此等環境,直言「寧願瞓馬路、瞓天橋底都好過住呢啲屋」!"

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-10-12 02:36 PM 發表

修例 overruling有程序 比私人加阿爺軍工做,人工島幾年填左十幾個呀

引用:

那塊地要起完地鐵站才可建屋,是地鐵站上蓋,用來起居屋實在不合理。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]