• 瀏覽: 4,398
  • 回覆: 50
引用:
原帖由 夏末安年 於 2021-10-11 05:52 PM 發表
全民關注與內地恢復正常通關,行政長官林鄭月娥昨日表示,雖然本港近日出現一宗本地確診,但中央未有推遲兩地專家嘅第二次對接會議,特區政府將會喺未嚟兩日,向內地專家回饋意見,包括「健康碼」只用於通關、自願安裝、無記名追蹤功能,希望免檢疫回內地嘅市民,必須提交過去一段日子嘅行程、住址等資料。
     林鄭月娥於上周施政報告前夕提到,與內地盡快通關系頭等大事。政務司司長李家超早前率團前往深圳,與內地專家 ...
喺爭攞通關之餘,我相信特區政府也會牢記國家所需,香港所長」嘅定位,響應「一帶一路」嘅倡議,將香港固有嘅優勢和國家發展大局結合起嚟,跟隨國家號召,頒布各項方針政策,積極融入國家經濟大循環中,推動大灣區嘅科創發展,盡可能嘅做到雙贏。

引用:
原帖由 中秋巨額魚 於 2021-10-11 06:04 PM 發表
創造有利「通關」條件造福香港繁榮發展。
通關帶來嘅經濟復蘇唔單止係度過眼前嘅難關,更係未來長遠嘅發展。

引用:
原帖由 家中清涼的樓奴 於 2021-10-11 06:07 PM 發表

香港能否成功「通關」唔在於內地點樣對待,而在於香港政府對疫情防控及要求「通關」嘅主動性同積極性,唔可以因疫情轉好就放鬆警惕。
長久以嚟,內地與香港嘅關係係根深則葉茂、本固則枝榮,水乳交融,優勢互補。

引用:
原帖由 中秋巨額魚 於 2021-10-11 06:04 PM 發表
創造有利「通關」條件造福香港繁榮發展。
疫情環境均穩定嘅當下,最迫切嘅任務莫過於搭乘國家新一輪改革開放快車,深度參與粵港澳大灣區建設,與國家共同實現高質量發展。

引用:
原帖由 籠中奇怪理想 於 2021-10-11 05:58 PM 發表

有效控疫,係兩地恢複正常通關嘅前提。
我哋相信,喺香港市民與中央政府嘅緊密團結之下,香港一定能早日和內地通關。

引用:
原帖由 異域富有薯仔 於 2021-10-11 06:13 PM 發表

疫情當前仍然係需要攻克嘅難題,但我哋仍然認同當前抗疫道路嘅短暫成功和每一個人嘅努力。
通關進度條被提上議事日程,通關走出咗關鍵一步。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]