• 瀏覽: 28,732
  • 回覆: 320
+3
係商人眼中,錢揾錢永遠係正常的
多賺一個仙都係我能力所在,鬼叫你冇第一桶金

政府免費批地咪變咗1/3建築成本 2/3地產商。 佢哋點會死錯人

引用:
原帖由 andy12001 於 2021-10-11 12:13 PM 發表
這十年間,香港市民一定聽過「地產霸權」四字,由暢銷書書名、政治人物的口號,無不在指控這群掌握香港社會資源大半世紀的巨富商賈。尤其香港房屋問

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211010/523995774590128128632850.jpeg/acpyDR52cV78snHiqLX0Jj12h64uih1VrHOTGqxzkxo

一層樓價值 ...
政府零地價,發展商咪食埋個1/3,賺到2/3

咁得啦,零地價起居屋,綠置,搵中資做,外勞為主,中資銀行獨有按揭,低息,發居屋按揭債卷,mpf全部注入,搵埋軍工做人工島基建,地鐵大橋小輪,大把大陸好公司做得平靚正

引用:
原帖由 fb3fd2f22193a7 於 2021-10-11 02:43 PM 發表
銀行借貸俾發展商同業主, 才是一箭雙鵰, 大到不能倒.
似乎坊間仍然停留係打稻草人階段, 仍是未找到問題核心. 純粹被人消費情緒發洩
其實香港核心問題,就係冇產業支持。

所以導致資產完全唔能夠跌,一跌就全部玩完。

香港70年代,80年代,可以喺股災下,急速復活,係因為當時嘅產業冇咁單一。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-11 02:54 PM 發表

其實香港核心問題,就係冇產業支持。

所以導致資產完全唔能夠跌,一跌就全部玩完。

香港70年代,80年代,可以喺股災下,急速復活,係因為當時嘅產業冇咁單一。
所以樓價一大跌,香港死梗

引用:
原帖由 andy12001 於 2021-10-11 12:13 PM 發表
這十年間,香港市民一定聽過「地產霸權」四字,由暢銷書書名、政治人物的口號,無不在指控這群掌握香港社會資源大半世紀的巨富商賈。尤其香港房屋問

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211010/523995774590128128632850.jpeg/acpyDR52cV78snHiqLX0Jj12h64uih1VrHOTGqxzkxo

一層樓價值 ...
田少幫完美國主子後又做地產黨代言人?
可惜佢要面對嘅係阿爺,
阿爺幾十年嚟打慣地主土豪,
你田少啲嘴砲都係節省少少啦!

田北俊

憎人富貴係香港連登仔思想

呢隻二五狗, 當年唔係佢23條已經立法了, 黑暴之亂佢間接有份做成的

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-11 02:24 PM 發表

咁你會唔會希望自己層樓不停咁跌,變成負資產啦!!

你希唔希望,自己走投無路嗰陣時,仲有一層樓賣咗佢,救你命?
但照我睇,現實係市民為咗買樓,用至少十年積蓄俾首期,再用至少三分一收入嚟供樓,一供就係廿年,令財政愈嚟愈緊絀,跟住又喺人生階段中期終於爆煲(通常係生育之後),然後為咗解決財政危機而賣咗層樓,所謂賣樓解困,個困局本來就係因為高樓價形成的。

共25田產啦

引用:

一層樓價值 ...
又系呢件仆街田25

政府無叫你哋做"霸權"
係傳媒同聞主派改嘅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]