• 瀏覽: 1,024
  • 回覆: 12
行政長官林鄭月娥今日(10日)提出,若房委會建屋慢,未能達到 3 年上樓的目標,或須代政府支付支援輪候公屋市民...

林鄭也出來柒, 究竟佢幾時下台?

新聞來源連結:

https://www.thestandnews.com/soc ... 實際有落差-大部份時間都做唔到三年上樓

巧婦難為無米之炊,特首有甚麼方法可以配合房委會,提供更多建屋土地以加快建屋速度呢,呢個問題都係一個「得意諗法」

林鄭連任已成定局,只有盲撐林鄭不要問

反林鄭就係黃撚刁民曱甴,一定無好後果,阿爺一定幫林鄭

引用:
原帖由 花露水 於 2021-10-11 11:25 發表

閣下分析也有道理

自己不作為!卸得就卸!

引用:
原帖由 QingKing 於 2021-10-11 11:33 AM 發表

閣下分析也有道理
我跟香討班小粉紅分析咋

不讚成房委會代爲負擔支援未能輪候到公屋人士的現金津貼,第一,好多人輪公屋係隱瞞收入同資產,又有一部份人係完全唔做野等政府養,佢地又多一份收入。第二,會牽涉大量公帑,房委會搞唔掂,政府唔使包底咩。第三,對其他納稅人不公平,申請得公屋一定唔使納稅,本身自己努力買層私樓,依家預期土地供應,樓市下行,已經好慘, 見到D人乜都唔使做或者HEA 住打份工,就可以有錢收等收樓,心理一定唔平衝。咁不如全民一齊輪公屋啦,究竟政府係鼓勵人向下游定向上游。

P.S  我唔反對公屋俾有需要既人(好似長者同殘障人仕),除非政府做到嚴格把關,剔走哂D唔合格或者懶既人。

又話唔在乎罰錢, 又話打擊士氣  .... 前言不對後語喎有d

引用:
原帖由 花露水 於 2021-10-11 11:25 AM 發表

原來黃撚刁民曱甴 眼中  林鄭連任已成定局 ....   ok, 你話點就點o羅

聽好了 黃撚刁民曱甴  係破壞社會,  唔是單單 林鄭必反

阿爺一定幫林鄭?   
林鄭 做唔到野阿爺 隨時可以換人啦,  但 黃撚刁民曱甴 眼中對人唔對事式的仇恨 只諗到呢d

臘腸幾時死?

房委會做咗condom.

引用:
原帖由 samsunlg 於 2021-10-11 02:29 PM 發表
唔應該要房委會俾錢
房委會呢個「獨立王國」, 支配公營房屋供應, 事關社會福祉, 係時候要收權啦;起碼都要設有獎罰機制!!

主題標籤 #林鄭月娥
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]