• 瀏覽: 6,593
  • 回覆: 12
+4
引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-11 01:10 AM 發表
辛亥革命110周年的兩岸比拚,是未來路向何方的縮影,之於兩岸有其現實意義。而孫中山的「均富」思想,更是與日前引發熱議的「共同富裕」契合。習近平近期提出「共同富裕」的概念,在中國內外皆引發不小的討論。而在大陸官方近期整治網路壟斷企業、教育資本化等一連串行動下,「共同富裕」的提出讓企業顯得動輒得咎,包括阿里巴巴、騰訊等大企業第一時間紛紛捐款表態,不過,企業競相捐錢的訊息傳到台灣,在長期「恐共」的情緒下 ...
似佢條命!

孫中山的均富係講緊經濟均等發展。
中共係講緊「讓部分人先富起來」,家下再搶佢地啲錢!

引用:
原帖由 peter925 於 2021-10-11 05:20 PM 發表

革命尚未成功,同志仍需努力,明顯國父係社會主義先駒啦。
孫中山有好多理想,唔一定實際。

正如佢都講:驅逐韃虜,恢復中華,
唔通真係會驅逐滿州人,唔畀滿族人參與政府?

引用:
原帖由 peter925 於 2021-10-11 05:28 PM 發表

革命口號你都咁認真嘅話代表你唔識政治啫,曱甴乜決一不可又如何,最後只有決錢不可。
正如我之前都講咗,「均富」都同樣係咁,唔一定實際。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-10-11 05:43 PM 發表

反革命罪已取消了,即係已革命成功咗,再唔駛革命口號,現在「均富」係行政指令。
你唔好玩啦!

中共的「革命」同孫中山的「革命」係兩件事黎。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-10-11 05:51 PM 發表

原來你連革命都未識係乜。
無改變「中共的「革命」同孫中山的「革命」係兩件事黎」

引用:
原帖由 peter925 於 2021-10-11 06:20 PM 發表

為何革命會要求一樣先係革命咁白痴嘅惗發都會有?每個革命都係一個里程,都係面對需要而作出,「時伐」咁白痴都有其目的。
革命理想係一個願境,如果連願境都無就會變咸魚!

但如果好似中共咁搞反右、大躍進、文革去追求願境,
就白痴到無出其右,
所以中共認錯。

引用:
原帖由 peter925 於 2021-10-11 06:56 PM 發表

要達至願境就需要執行,過程係面對現實問題所作出嘅技術性手段,只有咸魚先執著願境躺平等人作出憐憫救番生佢。
你的說話相信可以理解為失敗好平常。

似乎你愈來愈接黃營。

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-10-12 02:41 PM 發表

美國同歐洲直頭走去人地國家又殺又搶隨時仲佔據埋人地地方,不過仆街黃甴會當睇唔到 聽唔到
唔好好淨係「有口話人無口話自己」,
自稱中國人,亦唔該讀下中國歷史,
佔領今日包括廣東廣西的嶺南地區,華夏係大規模屠殺古越族,
係佔領今日新疆時,我地更加將100萬人口的準噶爾族屠殺左80萬,
真係南京大屠殺都未夠班同我哋比。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-10-11 10:31 PM 發表
孫中山是百幾年前嘅人,搵一個百幾年前嘅人嘅政治主張,就想兩岸統一,無視新時代新人物新國情新世界,幾咁虛幻。莫講台灣民進黨,就算國民黨,有幾多個真心求統一?兩岸分離,再唔係國共問題,也不是社會制度不同的問題,而是歷史遺下的禍害,就算台灣人不敵視大陸,但係本身已經不認自己是中國人,講多無謂,想統一只能用激烈手段如戰爭方式先可以達成。
一派胡言!

中共只係一群自稱工人農民的軍閥!
今日中華人民共和國係無軍隊!
所有軍隊都係屬於中共!係中共的私兵,
所以中共係軍閥。

毛澤東亦一日田都未種過,
所以會畀人係大躍進時什麼「畝產萬斤」咁老點!
農佢條毛!
佢係百分之百的地主(佢自己都話佢自己係富農!)

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-10-12 07:11 PM 發表

咁外國人有無殺人搶人野呀,歷史人類不嬲都打打殺殺架啦

你淨係講中共搶人野唔講其他國家又搶又殺
我無否定有打打殺殺。

只係叫啲人唔好「有口話人無口話自己」。

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-10-12 09:10 PM 發表

乜野有口話人無口話自己,中共創黨講到明係打資本家架啦

衰得美國夾埋歐洲話打擊恐怖份子,其實搵借口搶人資源
講到明就可以打?

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-10-12 10:37 PM 發表

是旦你啦,你話中共乜咪乜囉,我淨係見到好多中國人支持中共囉

連哈佛民調都話中國人支持中共9成幾以上,不過唔啱聽可能連哈佛都唔信既
多人支持中共 = 中國人無打人?

九唔搭八!

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-10-13 12:09 AM 發表

係呀,中共不停打人,無邊個國家未俾中共打過

美國同佢d跟尾狗就最好,派兵去保護被中共打既國家,啱聽未?
中國人有打人=中共周圍打人?

乜中共有5000年歷史咩?又黎九唔搭八!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]