• 瀏覽: 6,598
  • 回覆: 109
+4
偉大的共產黨!

引用:
原帖由 人品大爆發 於 2021-10-11 10:09 PM 發表

辛亥革命關共產黨鬼事
其實很多共產黨人,
前身都參加過辛亥革命,
或者親身支持辛亥革命.
毛澤東....在辛亥革命時,就在湖南,首先帶頭剪辮子.....

孫中山是百幾年前嘅人,搵一個百幾年前嘅人嘅政治主張,就想兩岸統一,無視新時代新人物新國情新世界,幾咁虛幻。莫講台灣民進黨,就算國民黨,有幾多個真心求統一?兩岸分離,再唔係國共問題,也不是社會制度不同的問題,而是歷史遺下的禍害,就算台灣人不敵視大陸,但係本身已經不認自己是中國人,講多無謂,想統一只能用激烈手段如戰爭方式先可以達成。

家常便飯

辛亥革命是中國新生嘅資産階級推翻封建制度嘅群體革命,參加者本身都有啲身家或者是地主,例如當年香港嘅富豪。至於共產黨革命,係工人農民嘅革命,係無産者革命。國共兩黨代表不同的階級利益,不同政治主張。孫中山之容共,因為佢自己受過幾次失敗教訓,明白只靠國民黨革命不會成功。同盟會武昌起義成功,孫中山在國外,成功是因為消息走漏,當年清朝新軍提早執行起義,而清朝對新軍防備不足。所以革命成功,當時無參加嘅新軍管帶袁世凱就居功要孫中山讓位做民國大總統,孫中山無兵在手,只能灰溜溜返回廣州,重起爐灶,成立黃埔軍校,培養人才北閥,北閥未完孫中山就因病去逝,造成日後國共分裂,也間接遺下今日台灣問題。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-10-11 10:31 PM 發表
孫中山是百幾年前嘅人,搵一個百幾年前嘅人嘅政治主張,就想兩岸統一,無視新時代新人物新國情新世界,幾咁虛幻。莫講台灣民進黨,就算國民黨,有幾多個真心求統一?兩岸分離,再唔係國共問題,也不是社會制度不同的問題,而是歷史遺下的禍害,就算台灣人不敵視大陸,但係本身已經不認自己是中國人,講多無謂,想統一只能用激烈手段如戰爭方式先可以達成。
大陸一定要統一
台人唔願意都無計
其實唔一定會戰爭
只要大陸建立起絕對軍事優勢
台人就唔會摶命
就只有投降一條路

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-10-11 11:09 PM 發表

大陸一定要統一
台人唔願意都無計
其實唔一定會戰爭
只要大陸建立起絕對軍事優勢
台人就唔會摶命
就只有投降一條路
咁都係要有戰爭手段,喊話係無用嘅,唔投降就打。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-10-11 11:12 PM 發表

咁都係要有戰爭手段,喊話係無用嘅,唔投降就打。
要先建立起絕對軍事優勢
跟住俾個deadline投降
deadline前台灣己經雞飛狗走
留低的只有投降
其實劇本係咁發展

引用:
原帖由 CHS1 於 2021-10-11 11:18 PM 發表

要先建立起絕對軍事優勢
跟住俾個deadline投降
deadline前台灣己經雞飛狗走
留低的只有投降
其實劇本係咁發展
咁美國有時間介入,淨係安理會會議阻力必大。可以做嘅係突襲,至於藉口只要台獨在,好易搵。只要有幾千解放軍登陸,丟幾個石墨炸彈,台軍盲咗必大亂,今日嘅高科技不會再重現金門失敗。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2021-10-11 11:26 PM 發表

咁美國有時間介入,淨係安理會會議阻力必大。可以做嘅係突襲,至於藉口只要台獨在,好易搵。只要有幾千解放軍登陸,丟幾個石墨炸彈,台軍盲咗必大亂,今日嘅高科技不會再重現金門失敗。
你信老美會介入?
我就唔信
呢個劇本最好
兵不血刃
無人傷亡下解決
但重申前題
老解軍力一定要非常強先得

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-11 07:05 PM 發表
大躍進、文革.....
是毛澤東想,盡快進入共產主義世界,
的過激表現.....
教中史老師話不簡單,需要巨大思量和實力

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-10-12 03:25 AM 發表

教中史老師話不簡單,需要巨大思量和實力
系用里清除敵對勢力量,中共最初幾十年都在清理,所以死好多人

提示: 違規內容已被屏蔽
新中國周總理曾經在黃埔軍校工作。朱德元帥出身在愛國將軍雲南軍政蔡鍔將軍和學者梁啟超老師(蔡)。毛主席在北大(辛亥革命思想濃厚)圖書館工作同李大釗學者討論。總結。寶島green silk 🐸 蔡女士無資格談論辛亥革命和孫中山先生

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]