• 瀏覽: 16,879
  • 回覆: 56
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-15 21:08 發表

沈志華教授有本叫"朝鮮戰爭:俄國檔案館的解密文件",裡面講左蘇聯如何去屈毛主席支持打韓戰....

韓戰後,中蘇關係一落千丈...與此同時美國見到中國響韓戰的表現,已經知道中共中央呢個對手唔係流...因此就開始對中共中央有聯絡...
可信性頗高。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-15 09:17 PM 發表

可信性頗高。
彭真當年俾班蘇聯佬玩到一棟都無,完全係對我國的侮辱.....

"1960年6月24至26日,彭真率中共代表團參加社會主義國家共產黨和工人黨布加勒斯特會議,會上彭真與蘇聯領導人赫魯雪夫發生激烈的言語衝突。7月,赫魯雪夫召回全部蘇聯在華專家。"

總之,韓戰係有點俾蘇聯逼上戰車的

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-11 01:15 PM 發表

一樣嘢好多人唔知;
1958年在澳門難胞中學讀書(完全免費由台灣負擔)。教師好多系國民黨人。佢地透露;蔣介石向美國借咗好多錢,承諾反攻大陸之後與抗日時期的借款一齊歸還。
點止抗日時期既債,國民黨連清朝既債都要還。

蘇聯對中國態度轉變,完完全全係因為韓戰令蘇聯(同全世界)刮目相看。

未打前,睇落似二戰個意大利,打仆了街既法國都輸到仆街,點知一打原來仲勁過德國。

蘇聯援助,話史無前例,無錯,但並唔係獨一無二。蘇聯援助古巴越南印度朝鮮,都係差唔多意思,差在教印度教極都唔識,救中國一點就通。要抗衡美國,就要收靚,咁蘇聯當年有乜野拎得出手?就只有工業化。

只係蘇聯最終都有大佬心態,唔肯同其他國家平起平坐。社會主義國家,唔止中國同蘇聯交惡

歐洲大航海侵略家 × 獵物大發現
European Nautical Invaders × Discovery of Preys

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-15 09:25 PM 發表

彭真當年俾班蘇聯佬玩到一棟都無,完全係對我國的侮辱.....

"1960年6月24至26日,彭真率中共代表團參加社會主義國家共產黨和工人黨布加勒斯特會議,會上彭真與蘇聯領導人赫魯雪夫發生激烈的言語衝突。7月,赫魯雪夫召回全部蘇聯在華專家。"

總之,韓戰係有點俾蘇聯逼上戰車的
蘇聯在1975年已開始撤資,中國那時的工業化原始積累還沒完成。沒有了外部投資,馬上要面對發展中國家在工業化道路上都會面臨的發展陷阱: 工業化中輟、沒有能力再投資擴大生產、外債引起赤字、經濟危機等。當時中國應對的手法是中央放權讓利于地方政府以勞動密集替代資本(也在是大躍進)勉力保住這些蘇式工業基礎。地方政府沒有專業工業知識及管理經驗,所以效率結果不理想,加上號召人員投入工業化卻排擠了農業人員投入,到1960年彭真抵蘇時中國已處於三年饑荒了。蘇聯認為中國有求于己必會低聲下氣當然會氣盛了。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-16 06:05 發表

蘇聯在1975年已開始撤資,中國那時的工業化原始積累還沒完成。沒有了外部投資,馬上要面對發展中國家在工業化道路上都會面臨的發展陷阱: 工業化中輟、沒有能力再投資擴大生產、外債引起赤字、經濟危機等。當時中國應對的手法是中央放權讓利于地方政府以勞動密集替代資本(也在是大躍進)勉力保住這些蘇式工業基礎。地方政府沒有專業工業知識及管理經驗,所以效率結果不理想,加上號召人員投入工業化卻排擠了農業人員投入, ...
當年中國赤貧,除了欠蘇聯「韓戰軍火債」之外就無債,因為太窮借唔到錢。
立國的中共黨員人人風骨硬淨,跟本上不知退讓,對外談判幾乎必僵。幸而還有個周恩來,硬浄之中風趣幽默,中國對外對內都得到平衡。

年初無記播放一套抗美援朝片集,看完每集都寫一首詩;

衛國史詩

看完無線電視轉播中央台的《抗美援朝保家衛國》,補白了我這個港人對于該段歷史的認識。

建國之初廢待興
一窮二白重擔承
花旗率眾侵朝國
金老無功抗美凌

研判中華畏出兵
海空皆缺重輜輕
艱難補給軍需乏
徒步陸軍進退驚

兩派爭持參戰否
毛公拍板該還手
德懷元帥領精兵
太子岸英隨隊走

聯軍壓境鴨江邊
研判美方戰火延
燒入中華當太晚
援朝抗美亊當然

輕狂麥帥有豪言
征服朝鮮聖誕前
龜縮中華無動靜
花旗武力踞峰巔

先頭潛入會金老
部署大軍尋好路
承諾空援斯大林
臨門反口兵停步

智勇雙全中國兵
渡江低調隱身形
U 形大袋暗鋪好
誘敵全殲舉世驚

破敵華兵如趕鴨
聯軍敗走棄盔甲
漢城攻佔顯神威
破綻曝光補給塌

缺彈缺糧缺厚裝
官兵凍餒自徬徨
深宵攻擊日深蔽
捱炸華軍不設防

拉鋸雙方三八線
展開談判曙光現
花旗傲慢太欺人
不肅聯軍難止戰

絞殺華軍空襲頻
摧橋毀路若無人
美方佔盡空優勢
補給全程陷極辛

中蘇聯手出空軍
新建飛龍真戰神
殲擊美機驚四座
當知中國布奇人

瘋狂美帝耍陰招
細菌空投播疫潮
國際全人皆譴責
寬甸亊件涉中朝

北朝堅守築工程
隧道縱橫保士兵
師老無功聯合眾
消磨殆盡待全清

規模血戰上甘嶺
胸口攔槍黃繼光
炸堡同歸多壯士
英雄亊跡蕩迴腸

強敵當前當更強
衝鋒陷陣各爭光
雙方苦戰近三載
迫得和談作再商

換俘談判見人道
遠勝砌辭空控訴
多有美兵不願歸
留華共建中華路

全民炒麺支前線
獻物捐銭人湧現
參戰請纓有小娃
山河奮起雄心見

華人里外有菁英
敵慨同仇求共榮
香港霍家船隊勇
衝關援物見精誠

硝煙過后大工程
重建朝鮮中國兵
築路修橋興屋宇
深留典範見真情

毛公喪子暗潸然
勇士成仁烈血湮
開赴南韓成永訣
龍傳子弟暫長眠

扶靈軍樂表尊崇
祖國安然烈士功
征戰英魂游異域
躬迎歸國敬精忠

中華壯舉載青史
征討侵凌懲老美
打出一拳普世驚
百拳可免硝煙止

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-16 08:26 AM 發表

當年中國赤貧,除了欠蘇聯「韓戰軍火債」之外就無債,因為太窮借唔到錢。
立國的中共黨員人人風骨硬淨,跟本上不知退讓,對外談判幾乎必僵。幸而還有個周恩來,硬浄之中風趣幽默,中國對外對內都得到平衡。
跟本俄羅斯佬從來都係信唔過...
立國的中共黨員當日見到國家百廢待興就唯有對蘇聯稱兄道弟而已......
要中國成為蘇聯附庸?班中共黨員一定不會退讓...寧願餓死都唔會屈服.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-10-16 09:31 發表

跟本俄羅斯佬從來都係信唔過...
立國的中共黨員當日見到國家百廢待興就唯有對蘇聯稱兄道弟而已......
要中國成為蘇聯附庸?班中共黨員一定不會退讓...寧願餓死都唔會屈服.....
歷史上個個國家都信唔過,因為都系損人利己為自己國家爭取最大化。
不過今日中國唔系咁惗;和諧互動、共建同贏,真正為人類謀福祉。
大家可以唔同意;認為中國搞咁多嘢,都係為自己雄起鋪路,目標系當國際盟主。

好!!!

咁樣有乜唔好?

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-16 09:58 AM 發表

歷史上個個國家都信唔過,因為都系損人利己為自己國家爭取最大化。
不過今日中國唔系咁惗;和諧互動、共建同贏,真正為人類謀福祉。
大家可以唔同意;認為中國搞咁多嘢,都係為自己雄起鋪路,目標系當國際盟主。

好!!!

咁樣有乜唔好?
做大佬成本好高, 但回報不穩定
某程度上係一個陷阱

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-16 10:06 發表

做大佬成本好高, 但回報不穩定
某程度上係一個陷阱
依家冇得揀,唔做大佬就要畀人老點。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]