• 瀏覽: 4,698
  • 回覆: 33
+3
中國駐洛杉磯總領館近日表示,多名中國留學生入境時,遭美國邊檢人員反覆盤問,部分遭到「威脅、恐嚇」,甚至被限制自由數十小時,最終被拒絕入境遣返回國。領館已向美方提出嚴正交涉。 據中國駐洛杉磯總領館網站發

又要揾中國留學生錢,邊境人員又要留難。。。美國大晒,所以可以玩嘢!

班留學生都幾慘,簽證機票時間全部都係錢,更重要係突然開唔到學真係唔知佢哋點算。

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/3078327/【中美角力】駐洛杉磯總領館:多名中國留學生入美 遭盤問恐嚇?mtc=80023#

這就是民主,自由國家

迫佢哋返番國內大學讀書係好事。

外國讀書 =/= 真係叻
見識唔少根本廢到嘔

仲有排受

冇人迫佢哋要到美國留學,想學人高端科技,想乘機搞移民,受點苦、受點委屈,都要架嗱。自由民主喎,工資高過阿爺多多聲。

中國好好發展專上教育啦。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-10-10 05:39 PM 發表
這就是民主,自由國家
美國人權問題,要攞上聯合國討論。

引用:
原帖由 ooqq3 於 2021-10-10 05:54 PM 發表
外國讀書 =/= 真係叻
見識唔少根本廢到嘔
外國朋友話班裡面讀書頭幾名都係中國留學生,個相反尾個幾名都係中國留學生。頭幾名好俾心機讀書,尾果幾名係出去玩多仲要外語唔好。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-10-10 05:59 PM 發表
冇人迫佢哋要到美國留學,想學人高端科技,想乘機搞移民,受點苦、受點委屈,都要架嗱。自由民主喎,工資高過阿爺多多聲。
要移民都唔會揀美國啦。
美國政府窮到靠印錢紙渡日,美國公民仲要全球徵稅。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-10 06:12 PM 發表

要移民都唔會揀美國啦。
美國政府窮到靠印錢紙渡日,美國公民仲要全球徵稅。
咁肯定?!!

附件

總警司.jpeg(43.44 KB)

移民美國.jpg(54.59 KB)

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-10-10 06:17 PM 發表

咁肯定?!!
有人辭官歸故里,有人星夜趕科場。
要移民既,我唔會揀美國。

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-10-10 06:17 PM 發表

咁肯定?!!
好行夾唔送。有骨氣以後唔好番嚟!

犯賤。
.係都要去。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]