• 瀏覽: 5,851
  • 回覆: 7
+3
引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-10-10 07:12 AM 發表
咁米越嚟越多人唔做野去等公屋囉!乜叫人均!即平均,公屋係基層人仕,如佢地都220呎/人,私樓上車盤最少都600呎,諗野用下腦!咁變左唔係人均220呎,係最少220呎,人均升到500呎!
不如公援加到每人3萬起!人均GDP!
住公屋人土每天打兩份工為社會貢獻不比所謂有樓人士差,吾好整日將居住公屋貶低沒有公屋人努力工作香港不一定又這么繁榮。

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-10-10 08:15 AM 發表

咁你去行真正共產國家!資本主義係有能者獲得更好生活!唔係計你負出幾多勞力!
共產主義失敗在於人人躺平!
資本主義係靠偷呃拐騙獲得更好生活,其它人為生活而工作就係共產?

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-10-10 08:50 AM 發表

你又太偏見,如資本主義偷呃拐騙,英美日……米衰到貼地,社會日日退步?何來有今日?中國近代成功都係轉營去資本主義!

勤力聰明,獲得多,懶蠢獲得最少!你就攞勤力但能力低既討論!社會係只睇成果,等價交易!

比喻,你會唔會獎勵加人工俾一個好勤力但完全做唔到野工人?
哦原來蓬佩奧講係假話,工作不用努力,走偏峰就可以賺大錢多謝你指教。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-10-10 09:04 AM 發表

你留係香港做乜???基本法
第五條

香港特別行政區不實行社會主義制度和政策,保持原有的資本主義制度和生活方式,五十年不變。

宣咗誓就要擁護基本法呢
香港是中華人民共和國地方為何不能留?幾時反對資本主義只係講在香港住公屋人也在工作努力為社會作出貢獻,是你們上崗上線講什么資本主義。

冇社會基層人們工作貢獻資本又怎樣賺到利潤?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-10-10 09:38 AM 發表

乜上綱上線
從來香港都係資本主義地方
好心黎到就努力工作賺錢
唔係諗點攞著數 被人歧視係正常
住公屋人都係努力工作為社會作出貢獻有何不對?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-10-10 09:50 AM 發表

你唔去問點解班官行行企企
唔同你人工一樣?
香港從來係優勝劣敗
用人為才 精英賺多D錢
十分合理
不過現在有D改變
全世界都一樣為何要問,做好自己事情就好。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-10 11:06 AM 發表

人人都有貢獻
但為何不人人派一間公屋?
係啊所以正在讀大學就申請公屋啦。

主題標籤 #施政報告
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]