• 瀏覽: 5,855
  • 回覆: 95
+3
錢從何來呀

公屋咁正, 買私樓黎做乜? 個個唔做嘢或者搵少d錢等住公屋

😂咁樣樓市Gogogo!你估林鄭做?阿爺叫架咋!

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-10-10 09:04 AM 發表

你留係香港做乜???基本法
第五條

香港特別行政區不實行社會主義制度和政策,保持原有的資本主義制度和生活方式,五十年不變。

宣咗誓就要擁護基本法呢
香港是中華人民共和國地方為何不能留?幾時反對資本主義只係講在香港住公屋人也在工作努力為社會作出貢獻,是你們上崗上線講什么資本主義。

引用:
原帖由 黃昏進擊的香腸 於 2021-10-10 09:07 AM 發表
錢從何來呀
假如香港政府用晒錢就問4大地產填氹,唔俾就叫佢地撤資!

引用:
原帖由 秋落 於 2021-10-10 08:59 AM 發表

哦原來蓬佩奧講係假話,工作不用努力,走偏峰就可以賺大錢多謝你指教。
你又以偏蓋全,如人人成功都係靠走偏峰,社會只靠基層勞工勞力!社會一定冇進步!事實係唔係?你只睇到人哋收獲,睇唔到人哋以前付出努力!

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2021-10-9 11:14 PM 發表
發展局局長黃偉綸今(8日)引述更新版本的《香港2030+》規劃策略研究,較2016年預算的1,200公頃增加1.5倍,他解釋估算膨脹的主要考慮在於,民間希望「住大啲」的期盼,強調若土地供應持續增加,可考慮將公屋人均居住面積增加10%至20%,公屋四人單位有望由現時不足400平方呎,增至480平方呎。

黃偉綸表示,土地供應專責小組籌備《香港2030+》規劃策略研究時,社會充斥不滿聲音指「愈 ...
住屋唔夠, 公屋排得耐, 仲要加大公屋單位? -> 排得更耐 ->住屋更唔夠 ... 結果係越做越衰

放心,公屋肯定唔會起咁大

冇社會基層人們工作貢獻資本又怎樣賺到利潤?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-10-10 09:38 AM 發表

乜上綱上線
從來香港都係資本主義地方
好心黎到就努力工作賺錢
唔係諗點攞著數 被人歧視係正常
住公屋人都係努力工作為社會作出貢獻有何不對?

講就無敵,你連二百呎都比唔到人,仲講480呎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]