• 瀏覽: 5,837
  • 回覆: 95
+3
引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-10-10 01:39 AM 發表
公屋4人單位,實用400呎夠晒,太大會浪費土地資源。
on 9

40平怎住四人?

利申, 現居住在深圳

醜唔醜吖, 深圳人均居住面積300平方呎, 香港點同人「對接」?!

引用:
原帖由 秋落 於 2021-10-10 08:22 AM 發表

資本主義係靠偷呃拐騙獲得更好生活,其它人為生活而工作就係共產?
你又太偏見,如資本主義偷呃拐騙,英美日……米衰到貼地,社會日日退步?何來有今日?中國近代成功都係轉營去資本主義!

勤力聰明,獲得多,懶蠢獲得最少!你就攞勤力但能力低既討論!社會係只睇成果,等價交易!

比喻,你會唔會獎勵加人工俾一個好勤力但完全做唔到野工人?

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-10-10 08:43 AM 發表

租金嗰方面都唔會平得去邊啦  480呎我估租金應該要成五千銀   現在三百呎左右嘅公屋都要三千銀 有點地區三千幾
咁攞公援住公屋米好過引?
4人住500呎,好過好多人!

引用:
原帖由 秋落 於 2021-10-10 07:44 AM 發表

住公屋人土每天打兩份工為社會貢獻不比所謂有樓人士差,吾好整日將居住公屋貶低沒有公屋人努力工作香港不一定又這么繁榮。
打兩份工?

湊仔同打牌?

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-10-10 08:50 AM 發表

你又太偏見,如資本主義偷呃拐騙,英美日……米衰到貼地,社會日日退步?何來有今日?中國近代成功都係轉營去資本主義!

勤力聰明,獲得多,懶蠢獲得最少!你就攞勤力但能力低既討論!社會係只睇成果,等價交易!

比喻,你會唔會獎勵加人工俾一個好勤力但完全做唔到野工人?
哦原來蓬佩奧講係假話,工作不用努力,走偏峰就可以賺大錢多謝你指教。

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-10-10 08:54 AM 發表
咁又係呀,好多公屋人士都唔使返工的,長時間留喺屋企的,所以要大啲😂 甚至應該增設會所啦

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2021-10-9 11:14 PM 發表
發展局局長黃偉綸今(8日)引述更新版本的《香港2030+》規劃策略研究,較2016年預算的1,200公頃增加1.5倍,他解釋估算膨脹的主要考慮在於,民間希望「住大啲」的期盼,強調若土地供應持續增加,可考慮將公屋人均居住面積增加10%至20%,公屋四人單位有望由現時不足400平方呎,增至480平方呎。

黃偉綸表示,土地供應專責小組籌備《香港2030+》規劃策略研究時,社會充斥不滿聲音指「愈 ...
ON99, 幾個人要住幾十呎劏房, 公屋一個人住120呎? 呢D就係公義平等?

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2021-10-9 11:14 PM 發表
發展局局長黃偉綸今(8日)引述更新版本的《香港2030+》規劃策略研究,較2016年預算的1,200公頃增加1.5倍,他解釋估算膨脹的主要考慮在於,民間希望「住大啲」的期盼,強調若土地供應持續增加,可考慮將公屋人均居住面積增加10%至20%,公屋四人單位有望由現時不足400平方呎,增至480平方呎。

黃偉綸表示,土地供應專責小組籌備《香港2030+》規劃策略研究時,社會充斥不滿聲音指「愈 ...
所以話,有啲仆街真係唔吊唔得,好似啱啱嚟到呢度,又好似啱啱先知啲單位咁細咁喎!發生咗幾10年既事,又做咗幾10年觀,啱啱至發現有問題呀?個個月袋幾10個,大量福利原來白洗.真陰功

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]