• 瀏覽: 74,524
  • 回覆: 754
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-10 04:07 AM 發表

韓戰中中國軍隊有非法進入大韓民國首都漢城,
另外大韓民國是包括長津湖在內的整個朝鮮半島領土,
請問中國有得到大韓民國允許進入該地嗎?
沒有的話中國是入侵大韓民國領土何德何能有臉拍侵略別國的電影?
拍攝有關長津湖電影有諮詢當時的盟友現在朝鮮金正日及朝鮮人民的同意嗎?
中國真是想稱霸想怎樣做就怎樣做不用理會兩韓民眾的感情?
我想問你係咩人?又係呀嫲係果啲自願做日蝗慰安供日蝗軍享用生出嚟果啲蝗種後代?
點解你仲賴死喺中國嘅香港嘅?點解嘅?你天生犯賤定係天生賤格啫,要賴死喺你咁憎種族嘅地方

答啦

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-10-9 09:57 PM 發表
咁講真係唔適合
沙雕一吹就散
冰雕要等太陽溶化
完全不是同一回事
你可能少上內地網,唔知"沙鵰"在網絡上的意思,在內地網上,"沙鵰"是"傻屌"的常用諧音代替詞,等如香港鬧人onL9,是侮辱說話

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 車站雀躍的神童 於 2021-10-10 12:06 AM 發表

有時候想如果沒有中國,而家歐美國家以外其他國家巳經被班死鬼佬搞到成為奴隸國家
鬼佬共濟會就係憎到阿爺入骨,覺得阿爺係度阻住佢地吸世界既血

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-10-10 04:07 AM 發表

我想問你係咩人?又係呀嫲係果啲自願做日蝗慰安供日蝗軍享用生出嚟果啲蝗種後代?
點解你仲賴死喺中國嘅香港嘅?點解嘅?你天生犯賤定係天生賤格啫,要賴死喺你咁憎種族嘅地方
我只是愛好和平,
是其是非其非,

反對美化侵略的人。

提示: 違規內容已被屏蔽
如果中國唔出兵,如果美國一路打落去,到時中國會點,其實大家都唔知嘅,唔通中國年年都出十四億個李世民咩,呢啲事我地只能夠相信萬中無一嘅政治家去領導我地,所以靠把口一人一票選出黎嘅領導人,我就怕怕。

中國唔出兵,美國佬肯定連北京都打埋,呢啲咁既黃狗講野都on99

引用:
原帖由 賢豬 於 2021-10-10 03:49 AM 發表

侵略?到今時今日入侵韓國嘅軍事依然係美國喎,你點睇美國?
你用詞不當,應該是
入侵到今時今日入侵「朝鮮」嘅軍事依然係美國喎,你點睇美國?
美國應該要離開。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-10 04:07 AM 發表

韓戰中中國軍隊有非法進入大韓民國首都漢城,
另外大韓民國是包括長津湖在內的整個朝鮮半島領土,
請問中國有得到大韓民國允許進入該地嗎?
沒有的話中國是入侵大韓民國領土何德何能有臉拍侵略別國的電影?
拍攝有關長津湖電影有諮詢當時的盟友現在朝鮮金正日及朝鮮人民的同意嗎?
中國真是想稱霸想怎樣做就怎樣做不用理會兩韓民眾的感情?
中國係應邀去援朝喎,美國歷史長津湖戰役有講呀,你主人拍嘅記錄片你都唔信?

兩戰之後南北部才分開獨立建國喎,不如你睇吓維基

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-9 21:30 發表
雖然羅昌平,有冒犯中國志願軍之嫌.
但希望基於言論自由原則,
唔好罻得咁重.......
雖然有言論自由,但如果話自己唔係老豆個仔之前,起碼都要問下亞媽係咪真㗎

引用:
原帖由 ioriyagami0442 於 2021-10-10 04:14 AM 發表
中國唔出兵,美國佬肯定連北京都打埋,呢啲咁既黃狗講野都on99
不要像日本右翼一樣為非法進入別國領土攪侵略韓國找借口了。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-10 04:15 AM 發表

你用詞不當,應該是
入侵到今時今日入侵「朝鮮」嘅軍事依然係美國喎,你點睇美國?
美國應該要離開。
原來係傻嘅.....

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-9 09:30 PM 發表
雖然羅昌平,有冒犯中國志願軍之嫌.
但希望基於言論自由原則,
唔好罻得咁重.......
沙同冰只差一點啫。

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-9 09:06 PM 發表
以「抗美援朝」為題材的電影《長津湖》票房大捷,惟40歲內地財經媒體人羅昌平日前卻在微博上,將志願軍「冰雕連」稱為「沙雕連」,因而陷入爭議。海南三亞市公安局吉陽分局已於周四(7日)依法傳喚羅昌平並開展調查,而官媒《環球時報》亦在周五(8日)發表評論文章,稱「這種做法就是一種精神背叛,說俗點就是挺噁心的」。

公開資料顯示,羅昌平現為天椒法務集團董事長,中歐國際工商學院2012級EMBA學員,歷任 ...
抗美援朝之前, 美國替戰機, 炸中國, 以示中國不要插手

十月三日凌晨一時,周恩來緊急約見印度駐華大使潘尼迦,再次對美國當局提出強烈警告:“美國軍隊正企圖越過三八線,擴大戰爭。美國軍隊果真如此做的話,我們不能坐視不顧,我們要管。” ロ

然而,美國當局過低地估計了中國人民的力量和反侵略的決心,對中國政府的多次警告,竟然聽而不聞,不屑一顧。ヮ十月七日,美軍在開城地區越過三八線,向北推進。ワ十二小時以後,美國操縱聯合國通過一個“統一”朝鮮的提案。與此同時,美國將戰火從鴨綠江邊燒到中國東北,派出B—29重型轟炸機和其他作戰飛機,對中國東北邊境城市安東、輯安等地進行頻繁的轟炸和掃射,炸毀建築物、工廠及車輛,炸死炸傷中國平民,襲擊正常行駛的商輪。從十月起,美國還派飛機襲擾山東半島的青島、煙台等地,大有將戰火從中朝邊境進一步擴大之勢。美國擴大朝鮮戰爭的囂張氣焰,迫使中國人民為了捍衛來之不易的民族獨立,為了維護自身的安全與和平,必須挺身而出,“保衛中國,支援朝鮮” 。

http://cpc.people.com.cn/BIG5/69112/70190/70192/4766147.html

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]