• 瀏覽: 74,512
  • 回覆: 754
  • 追帖: 1
+11
引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-10-23 03:00 AM 發表

你錯
,又沒有佔領土地又沒有管理權,侵略D咩,連錢都蝕,你讀完弱智洗腦歷史無晒常職呀?死黃人
你試下未許批准走入某司長屋企,
比警察拉告「非法入侵」就話只係「企下啫」「無管理」「無佔領」
睇下唔會唔放你走
同一道理無朝鮮半島主權中國入侵大韓民國,
唔叫侵略係咩

1950年毛澤東討論決定是否出兵朝鮮時,他與林彪談過,林彪反對出兵,他提出反建議:在中朝邊境部署重兵,保衛中朝邊境,形成戰略威脅(如下視頻)。

70年後的今天,大家藉著大量世界已經披露的史料,回顧返當年林彪的建議的好處(如下列),可能更適合中國,使中國獲得最大利益。

1. 朝鮮戰爭是由北韓發起的,美國沒有對中國有不軌的意圖。其實當年蘇聯耍了花招,意圖將她與美國在歐洲的冷戰局面,擴展到亞洲去,以削弱美國在歐洲的實力。

2. 之後在70~80年代,中國認清楚蘇聯的真面目,並發展自己的「中國特色的社會主義」,與蘇聯的共產主義分道揚鑣。回想當初,若果中國沒有跟美國開戰,中國就可以與美國保持最起碼的友好。若果當年美國打贏了韓戰,令到韓國統一,美國就會提早收兵,將實力集中在歐洲以對付蘇聯。到時,鷸蚌相爭,漁人得利。美國也在台灣海峽撤走美軍艦隊,這樣便有利中國全國統一。

3. 中國若果沒有介入朝鮮內戰,就不會形成今天的兩邊不討好局面:第一,北韓不領中國的情;第二,南韓民眾普遍對中國當年的入朝鮮作戰有非常負面感覺。在他們心目中,若果當年美國統一南北韓成為一個統一的韓國,是一個非常好的選擇。現在對比他們在北韓的同胞,南韓民眾現在的生活的條件是好得多多聲。

4. 現時南北韓還是處於戰爭狀態,雙方都繼續進行軍備競賽,北韓不斷提升核武器能力。這樣朝鮮半島變成超級的炸葯桶,隨時都會一發不可收拾。

https://youtu.be/JkE16IT-JVY

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-23 06:43 AM 發表

你試下未許批准走入某司長屋企,
比警察拉告「非法入侵」就話只係「企下啫」「無管理」「無佔領」
睇下唔會唔放你走
同一道理無朝鮮半島主權中國入侵大韓民國,
唔叫侵略係咩
第ㄧ金正日系當時北韓領導人,可以代表北韓人民,要中國幫手,不是入侵,情況就似司長叫你去佢家中,里D系入侵?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-10-23 10:40 PM 發表

第ㄧ金正日系當時北韓領導人,可以代表北韓人民,要中國幫手,不是入侵,情況就似司長叫你去佢家中,里D系入侵?
笑死
當年汪精衞成立既中國政府夠話代表中國叫日本幫手救中國,
溥儀請日本成立滿州國,
咁日本唔算侵華?
所以所謂「幫手」也無法否定中國入侵大韓民國攻擊韓國軍隊屠殺韓國人民的歷史事實。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-24 09:24 AM 發表

笑死
當年汪精衞成立既中國政府夠話代表中國叫日本幫手救中國,
溥儀請日本成立滿州國,
咁日本唔算侵華?
所以所謂「幫手」也無法否定中國入侵大韓民國攻擊韓國軍隊屠殺韓國人民的歷史事實。
汪精衞不代表中國。重有蔣介石。。傻人,蔣介石有叫日本侵略中國咩

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-10-24 01:39 PM 發表

汪精衞不代表中國。重有蔣介石。。傻人,蔣介石有叫日本侵略中國咩
咁韓國人都唔覺得請中國入侵朝鮮半島既金日成代表大韓民國,
叫中國人來打韓國喎,
咁仲唔係中國侵略大韓民國?

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-24 01:56 PM 發表

咁韓國人都唔覺得請中國入侵朝鮮半島既金日成代表大韓民國,
叫中國人來打韓國喎,
咁仲唔係中國侵略大韓民國?
你錯。韓國已分北同南。你以為系統ㄧ架咩

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-10-24 08:54 PM 發表

你錯。韓國已分北同南。你以為系統ㄧ架咩
正如中國和台灣兩個政府一樣,
大韓民國沒有放棄朝鮮半島主權,
所以中國入侵韓國攻擊韓軍就是侵略。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-24 09:04 PM 發表

正如中國和台灣兩個政府一樣,
大韓民國沒有放棄朝鮮半島主權,
所以中國入侵韓國攻擊韓軍就是侵略。
都錯,系邊個統ㄧ邊嗰?金日成代表北韓

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-10-24 09:13 PM 發表

都錯,系邊個統ㄧ邊嗰?金日成代表北韓
咁又點,
擁有整個朝鮮半場島主權的韓國同意中國入侵韓國嗎?
蔡英文代表台灣,
咁可以代表美國可以「應」蔡請求駐軍幫助台灣
中國幾時可以對台灣出少兩句聲。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-24 10:55 PM 發表

咁又點,
擁有整個朝鮮半場島主權的韓國同意中國入侵韓國嗎?
蔡英文代表台灣,
咁可以代表美國可以「應」蔡請求駐軍幫助台灣
中國幾時可以對台灣出少兩句聲。
不是入侵,系金生耍求,救北韓,你不要用成個韓國,人地已經分裂為南北,而且系世界公認,而台灣就不是

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-10-24 11:39 PM 發表

不是入侵,系金生耍求,救北韓,你不要用成個韓國,人地已經分裂為南北,而且系世界公認,而台灣就不是
台灣中國早就分裂了。
冇分裂何須要統一。
依你之言某人「要求」不算入侵另一國,
當台灣也要美國出兵救,
你就不要說美國入侵中國了。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 12:47 AM 發表

台灣中國早就分裂了。
冇分裂何須要統一。
依你之言某人「要求」不算入侵另一國,
當台灣也要美國出兵救,
你就不要說美國入侵中國了。
台灣不是國,因為聯合國並沒有認台灣系國,美軍有在台灣注軍或台灣叫美軍出兵咩?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2021-10-25 02:05 AM 發表

台灣不是國,因為聯合國並沒有認台灣系國,美軍有在台灣注軍或台灣叫美軍出兵咩?
關國唔國咩事。
韓國有朝鮮半島主權,
你中國無主權無論以咩「借口」,
無經允許就越過國界進入大韓民國領土攻擊韓軍屠殺韓國人民就係侵略啦。

引用:
原帖由 12345六 於 2021-10-25 09:08 AM 發表

關國唔國咩事。
韓國有朝鮮半島主權,
你中國無主權無論以咩「借口」,
無經允許就越過國界進入大韓民國領土攻擊韓軍屠殺韓國人民就係侵略啦。
你意思系南韓人可以殺北韓人? 韓國不是統一。系有南北分。北韓代表金叫中國幫手。已經系允許左

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]