• 瀏覽: 9,324
  • 回覆: 45
+11

連結

美軍海狼級二號艦康涅狄格號(USS Connecticut, SSN-22)於10月2日於南海潛航時撞到不知名物體而被迫返航,事件觸發10月2-6日解放軍與美軍於南海北部及巴士海峽的一連串海空軍事行動。在茫茫大海中,這艘潛艇究竟是船員自己不小心撞山(以前發生過)、不幸撞到飄浮異物,還是延續上冷戰時水下碰碰船遊戲,甚至可能在追蹤戰略核潛艇時遇到其他潛艇甚至重型無人潛航器撞擊?

引用:
原帖由 瓦良格hk 於 2021-10-9 04:26 PM 發表
連結
美軍海狼級二號艦康涅狄格號(USS Connecticut, SSN-22)於10月2日於南海潛航時撞到不知名物體而被迫返航,事件觸發10月2-6日解放軍與美軍於南海北部及巴士海峽的一連串海空軍事行動。在茫茫大海中,這艘潛艇究竟是船員自己不小心撞山(以前發生過)、不幸撞到飄浮異物,還是延續上冷戰時水下碰碰船遊戲,甚至可能在追蹤戰略核潛艇時遇到其他潛艇甚至重型無人潛航器撞擊?12743429 ...
會唔會撞到呢架嘢?

唔使估了,一定系撞到哥斯拉了,契仔倒咁多靚野落海,都差唔多時間架了,作為契爺唔享受吓邊對得住份孝心

可能撞倒佢

俄國有海軍軍官分析,康涅狄格號可能撞上剛動工不久海底工程設施(例如剛動工興建鑽油台地基),由於美國海軍地圖未有記載,所以潛艦無拐彎迴避,導致事故發生。

我覺得最大可能係揸船嘅發緊夢
水面有眼睇都撞過咁多鑊
水下點會唔發生

隻潛艇一定有女兵

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-10-9 09:19 PM 發表
俄國有海軍軍官分析,康涅狄格號可能撞上剛動工不久海底工程設施(例如剛動工興建鑽油台地基),由於美國海軍地圖未有記載,所以潛艦無拐彎迴避,導致事故發生。
x2

最大可能,因為潛艇正常潛行時只會開被動聲吶,根據海底地圖前進,實際上等如盲人行路

如果海底地圖未能及時更新(靠水文探測船、間諜船),潛艇有可能會撞上新近建造的水下物體

尤其是基建狂魔不斷造島+擴島

撞到鐵板

Facts
- 潛艇或手機可以用 offine map,被動的陀螺儀、指南針丶速度計等感應器來定位導航 (手機可以在沒有 GPS signal 隧道內定位)
- 已知殲-16D有電子干擾吊艙

即是説:
可以用船來拖深海電子干擾吊艙、或放在離岸十裏海底。干擾了地磁一切都好辨。

撞到乜可以爛到咁??

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-10-10 12:07 AM 發表

x2

最大可能,因為潛艇正常潛行時只會開被動聲吶,根據海底地圖前進,實際上等如盲人行路

如果海底地圖未能及時更新(靠水文探測船、間諜船),潛艇有可能會撞上新近建造的水下物體

造島不是憑空造出來的,只是將原有小島用旁邊海底的沙石加高加大,如果潛艇這樣都撞上,應該就是貼著岸邊行駛吧!

引用:
原帖由 kingking99 於 2021-10-10 11:47 AM 發表

造島不是憑空造出來的,只是將原有小島用旁邊海底的沙石加高加大,如果潛艇這樣都撞上,應該就是貼著岸邊行駛吧!
你都講得合理

我覺得最大可能是撞到某國既無人潛艇(如果對方是有人潛艇,一定會上浮);如果是撞上例如鯨魚之類的生物,美軍一定會公佈

撞到哥斯拉嘛, 有師兄已發放圖片

鑽油平臺?

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2021-10-10 12:07 AM 發表

x2

甘點解唔敢講撞到咩野呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]