• 瀏覽: 4,494
  • 回覆: 50
引用:
原帖由 今天貴重的雞翼 於 2021-10-8 06:24 PM 發表
新一份《施政報告》並沒有歌功頌德,而係聚焦未來,為香港發展擘畫咗新嘅宏偉藍圖。
隨着施政報告逐項計劃的逐步展開,香港的基礎設施建設將獲得極大的飛躍,一個更加宏偉的藍圖也隨之噴薄而出

引用:
原帖由 袋中外圍的信箱 於 2021-10-8 06:14 PM 發表
北部都會區發展策略將助力深港深度融合發展。
其中很多新措施希望通過改革、增減和協同效應,喺不動用額外資源嘅情況下為市民提供更好嘅服務。

引用:
原帖由 夜肥肥貓奴 於 2021-10-8 06:26 PM 發表
相信有《施政報告》繪出嘅藍圖,香港定會再造世界奇蹟。
毫無疑問「雙城三圈」嘅著眼點更高,除了兼顧香港土地房屋供應外,亦在推動香港主動謀求外部發展,融入國家發展大局,係加強版嘅北部都會區。

引用:
原帖由 凡間幼稚的寶寶 於 2021-10-8 06:16 PM 發表
施政報告喺政治、民生、經濟領域都有考量,都有措施,但如此龐大嘅計劃不可能一蹴而就,也絕非一夕之功。
香港只要用好中央支持特區嘅政策,發揮獨特優勢,必將為經濟注入源源不斷嘅動力。

引用:
原帖由 片刻珍惜旅程 於 2021-10-8 06:15 PM 發表
「施政報告」勾畫未來宏偉藍圖,香港借東風乘勢而飛 創科日新月異,港青融入國家發展大局唱響青春之歌。
由於香港人口眾多加之所處地理位置資源有限等現實因素,房屋和土地問題成為了困擾香港市民多年嚟嘅一大難題。

引用:
原帖由 古大老闆 於 2021-10-8 06:14 PM 發表
香港北部都會區建設完成后,將可容納約250萬人居住,並提供65萬個職位。
如何突破發展空間局限和土地來源狹窄的發展瓶頸,一向是政府施政的重中之重。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]