• 瀏覽: 12,211
  • 回覆: 39
+2
引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-8 02:51 PM 發表
對拍劇點出貧富懸殊的韓國如此稱許,對正在大刀濶斧地落實共同富裕的中國卻如此藐視,這評論的作者好奇怪。

出一張嘴諷刺挖苦挑人毛病來譁眾取寵誰不會?一步一腳印地建設社會的政府雖不會「風靡全球」,卻才是人民幸福的寄望。
講得好

有幾紅呀?同捧姜b班友同一道formula,都係靠花錢谷人氣!🤭

引用:
原帖由 starr 於 2021-10-8 11:39 AM 發表

《魷魚遊戲》的成功,背後是全球無產者對資本主義的反抗心理
中國沒有南韓或美西腐爛的土壤,中國人沒有外國無產者的同樣遭遇,只能對他們投以同情目光,自然拍不出魷魚

至於社會問題的影視作品,早幾年《人民的正義》、《我不是藥神》,但隨著政府改革都過時了
現今中國人民最關心的是來自美帝的打壓、是來自台毒的挑釁,今年屌打美帝的長津湖大熱係意料中事
估計如果有片商敢拍屌打台毒的作品,未來一兩年也 ...
<理想之城>,<反黑風暴>,估計樓主都沒睇過吧

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-8 11:10 AM 發表
某國電影電視劇情
唔係愛國片就係
盜墓
低級搞笑
炫富
處境逆轉

帶出社會問題既片而家已經近乎無

但想深一層,邊有社會問題可以寫
全民小康
大水之年係豐收之年
停電原來為抗美
方倉醫院真神奇

https://m.mingpao.com/ins/文摘/article/20211007/s00022/1633532227523/為何《魷魚遊戲》沒被韓國封殺-(文-陳帆川) ...
成套片就係鬧資本主義,鬧財閥(vip)
遊戲就係資本主義下既失敗者,為生存間既鬥爭,背叛,出賣。
連政府都管唔到,(執法代表)警察都被殺.

唔明你甘都可以拉埋某國講。
你睇中共見財閥隴斷(網約車平台, 支付工具,網路公司做埋銀行生意), 依家出黎整頓

你見唔到既咩?

韓國就係改變唔到財閥主宰國家呢個現實,先至諗住拍套魷魚劇自諷,班洋奴漢奸黃畜仲想借嚟諷刺某國,真係硬輪膠,唔死都冇用

引用:
原帖由 starr 於 2021-10-8 11:39 AM 發表

《魷魚遊戲》的成功,背後是全球無產者對資本主義的反抗心理
中國沒有南韓或美西腐爛的土壤,中國人沒有外國無產者的同樣遭遇,只能對他們投以同情目光,自然拍不出魷魚

至於社會問題的影視作品,早幾年《人民的正義》、《我不是藥神》,但隨著政府改革都過時了
現今中國人民最關心的是來自美帝的打壓、是來自台毒的挑釁,今年屌打美帝的長津湖大熱係意料中事
估計如果有片商敢拍屌打台毒的作品,未來一兩年也 ...
不錯.
中國雖然或許未是天堂,但己成功擺脫貧困,令一億窮人成功脫貧.在現今中國,沒有炒'魷魚'的土壤 !

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-8 11:10 AM 發表
某國電影電視劇情
唔係愛國片就係
盜墓
低級搞笑
炫富
處境逆轉

全民小康
大水之年係豐收之年
停電原來為抗美
方倉醫院真神奇

https://m.mingpao.com/ins/文摘/article/20211007/s00022/1633532227523/為何《魷魚遊戲》沒被韓國封殺-(文-陳帆川) ...
劇力萬鈞? 人物描寫深入?

首先魷魚概念並不完全原創, 睇過日本”賭博默示錄”未?  其次, 安排”同死冇分別”人士參加不公平競賽, 特務等橋段已經老掉牙

講故事反映”韓國”時弊並不準確, 樓主記唔記得扑慬惠點下台?  故事對財閥問題碰都吾敢碰

而且, 高齡絶症, 爛賭, 高學歷行差踏錯, 非法入境 …放諸已發展國家邊個冇 ?  算咩韓國特色 ?

而且某程度上 , 上面師兄已經提過”人民的名義”, “我不是藥神”, 反映國情….樓主有冇留意過

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-10-8 02:51 PM 發表
對拍劇點出貧富懸殊的韓國如此稱許,對正在大刀濶斧地落實共同富裕的中國卻如此藐視,這評論的作者好奇怪。

出一張嘴諷刺挖苦挑人毛病來譁眾取寵誰不會?一步一腳印地建設社會的政府雖不會「風靡全球」,卻才是人民幸福的寄望。
就係啲得把口嘅廢公知;
執行力零,凝聚力又零。

引用:
某國電影電視劇情
唔係愛國片就係
盜墓
低級搞笑
炫富
處境逆轉

全民小康
大水之年係豐收之年
停電原來為抗美
方倉醫院真神奇

我都打算開拍一套叫章魚遊戲,劇本主角已經有人選,男主角我決定搵 譚俊彥,不過可惜無資金。

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-10-10 05:45 PM 發表

首先魷魚概念並不完全原創, 睇過日本”賭博默示錄”未?  其次, 安排”同死冇分別”人士參加不公平競賽, 特務等橋段已經老掉牙

講故事反映”韓國”時弊並不準確, 樓主記唔記得扑慬惠點下台?  故事對財閥問題碰都吾敢碰

而且, 高齡絶症, 爛賭, 高學歷行差踏錯, 非法入境 …放諸已發展國家邊個冇 ?  算咩韓國特色 ?

而且某程度上 , 上面師兄已經提過”人 ...
漫畫賭博啓示錄,默示錄先算經典!韓國套嘢狂谷都只不過係想賣高價錢啫!😶

韓國文化所謂能沖出國際,或多或少係因為所謂韓國文化就係資本主義文化,就算係該筆者所講佢揭露的問題,都係資本主義時下既問題,基本上資本主義下的國家都大同小異,如果反問呢位筆者,到底輸出左咩「韓國」文化,似乎係得糖餅。。

筆者先讚到魷魚天上有地下無,但呢種評論,唔係對魷魚有感足,文中沒有一字提到筆者對該劇既「感受」,只有演員好,劇本正之類多謝曬既所謂評論,只係為左突出佢既好、文化輸出、強大,就係為左加強佢之後提到所謂報有憂不報喜的「正確性」。

呢類文章係呢年頭比比皆是,最重要就利用呢個建立出嚟既「正確」嚟抽水。。。個人認為就算話題係係韓國香印提子都所謂,只要建立「正確」,水自然抽得出嚟。

簡單講,抽水文既目的就係抽水

引用:

所以中國拍唔出《魷魚遊戲》,另一方面來講係好事
因為中國階級還有流動性,而人民確真中央政府在努力令社會更公平

引用:
原帖由 樓上中心的山羊 於 2021-10-10 07:45 AM 發表
韓國就係改變唔到財閥主宰國家呢個現實,先至諗住拍套魷魚劇自諷,班洋奴漢奸黃畜仲想借嚟諷刺某國,真係硬輪膠,唔死都冇用
但如樓主這類反中能,見中國政府打擊財閥令社會更公平,佢地又諷刺中國無自由,行共產

引用:
原帖由 daimonster 於 2021-10-10 05:45 PM 發表

仲有<蝸居>香港成日講蝸居,就是來至內地既電視劇,反映買房難既問題

引用:

韓國政府仲啱啱放咗三星既太子,話為咗經濟喎

韓國仲算係一個講法治既民主國家?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]