• 瀏覽: 30,329
  • 回覆: 71
  香港特區行政長官林鄭月娥6日發表本屆任內最後一份施政報告,聚焦土地房屋問題及融入國家發展大局。據中新社報道,有香港市民7日接受記者採訪時表示,施政報告關注香港遠景發展,讓大家對於住房問題、產業發展、自身就業機會以及香港未來方向有了更多信心及期望,看到了更好的未來。

新聞來源:https://www.wenweipo.com/a/202110/07/AP615edf1ee4b08d3407dec02e.html

《施政報告》釋放嘅三大信號,讓人振奮
  106日,香港行政長官林鄭月娥發表咗本屆任內最後一份施政報告。呢份施政報告,展現出咗全新嘅思維、氣象、圖景。細細解讀呢份施政報告,無疑係近年嚟最讓人振奮嘅發展規劃,亦釋放出咗未來施政嘅三大強烈信號。
  喺呢份施政報告中,無論係喺房屋與土地供應、融入大灣區發展及改善民生等方面,各項舉措可以講係切中要害,唔單止有規劃,更有實實在在嘅實施路徑,讓人睇得著、摸得到,獲得感十足。
  喺呢份施政報告中,第一大信號就係要全面融入國家發展大局。施政報告用咗最多嘅篇幅喺「融入國家發展大局」和「規劃未來」呢兩大篇章,力促未來嘅香港全面融入國家發展大局。當前,中央對香港發展嘅支持力度史無前例。無論係喺國家「十四五」規劃,仲係粵港澳大灣區建設和《全面深化前海深港現代服務業合作區改革開放方案》之中,香港嘅「戲份」越嚟越多,空間越嚟越足。有咗好嘅大政策,香港仲需要自身積極對接與配合。由亂轉治嘅香港比任何時候都能夠更好融入國家發展大局。為此,喺呢份施政報告中,對於點樣融入大灣區,作出咗具體嘅規劃。換句話講,香港嘅未來,必須融入國家發展大局、融入大灣區。
  第二大信號就係規劃大動作唔斷。過去謀劃香港嘅發展,大多畀人「喺螺絲殼裏做道場」嘅感覺。喺呢份施政報告中,一大亮點就係「建設香港北部成為宜居宜業宜遊嘅都會區」,呢個被好多人睇作係建設香港嘅另一CBD,可望成為香港未來經濟發展、城市建設和人口增長最活躍嘅地區。隨著北部都會區嘅推進,香港未來一系列嘅規劃將喺呢片廣闊嘅全新地域空間展開,而呢啲專案必將成為未來香港再創輝煌嘅標誌性重大專案。
  第三大信號就係革除時弊嘅強烈決心。提起香港民生問題,大多數人腦海中必然出現劏房和「籠屋」。面對呢一老大難住房問題,喺呢份報告中,終於敢於向呢塊硬骨頭「亮劍」。報告中提到,目前已覓得約350公頃土地,可未來十年興建約33萬個公營房屋單位,足以滿足該十年期預計30萬個公營房屋單位需求。除咗近期用地,未來用地也有咗解決方案——「明日大嶼願景」嘅交椅洲人工島能夠提供1,000公頃平整土地。此外,北部都會區將可容納250萬人居住。
  除咗住房,青年就業也係香港市民最為關注嘅民生議題。有咗呢樣一份施政報告,大灣區將成為香港青年創業、就業嘅「大舞臺」。可以講香港大發展,香港青年大有可為。總之,香港嘅穩定局面來之不易,希望各方珍惜大好時機,迎難而上,破解難題。香港嘅明天需要嘅係大家平心靜氣討論,從而解決好深層次矛盾和問題、更好融入國家發展大局。
  當然,規劃再好,要睇最終嘅成效。尤其係施政報告中提到嘅唔少長遠規劃,需要特區政府一屆接著一屆推動。相信香港政府能夠堅守以民為本嘅信念,沿著美好規劃,承前啟後,喺正確軌道上持續走下去。

開心每一天。
大家摒除雜念
合埋雙眼

想像下二三十年後
一個全新既新界西北大都會

想像下到時香港一片繁華盛世
一個字-極好

引用:
原帖由 即刻真盡頭 於 2021-10-7 08:07 PM 發表
  香港特區行政長官林鄭月娥6日發表本屆任內最後一份施政報告,聚焦土地房屋問題及融入國家發展大局。據中新社報道,有香港市民7日接受記者採訪時表示,施政報告關注香港遠景發展,讓大家對於住房問題、產業發展、自身就業機會以及香港未來方向有了更多信心及期望,看到了更好的未來。
新聞來源:https://www.wenweipo.com/a/202110/07/AP615edf1ee4b08d3407dec02e.html ...
回正軌楊帆再起航,施新政闊步新時代。

引用:
原帖由 即刻真盡頭 於 2021-10-7 08:07 PM 發表
新聞來源:https://www.wenweipo.com/a/202110/07/AP615edf1ee4b08d3407dec02e.html ...
歷經風雨,香港社會更顯堅韌挺掹,
奮楫破浪,香港航船始終行穩致遠。

落實執行

落實執行要面對不同阻力

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-10-7 08:20 PM 發表
大家摒除雜念
合埋雙眼

想像下二三十年後
一個全新既新界西北大都會

想像下到時香港一片繁華盛世
一個字-極好
新一份嘅施政報告,系喺撥亂反正嘅路上繼續前進,
同時抓住歷史新機遇令市民全面恢復信心,讓香港融入國家發展大局。

支持!!!

但5至8年內樓價會點走???

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-10-7 08:39 PM 發表
支持!!!

但5至8年內樓價會點走???
呢也系我想知嘅。

引用:
原帖由 善良的流氓 於 2021-10-7 08:48 PM 發表

呢也系我想知嘅。
我好肯定地講!!!樓價仍會高企!!!🤷🏻‍♀️

引用:
徹底貫徹「愛國者治港原則」,💪香港就能夠破除一切艱難險阻,👉永葆「東方明珠」璀璨奪目的光輝。

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-10-7 08:59 PM 發表

做到先講咩,政府咁多黃人拖你後腿阿
害群之馬應早日清除。

引用:
施政報告正好描繪出香港未來的宏觀發展方向,當下正是「齊心同行,開創未來」的好時候。

我最想看到的是恢復正常通關,能通關才有未來。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]