• 瀏覽: 46,590
  • 回覆: 233
  • 追帖: 1
+27
呢條教授同班「仇中反中膠」一樣,只係識打飛G打到上火星。
全世界只有你嘅運動衫係綠色?
定係呢個「傻B教授」生活係個井度?

南韓誠信女子大學教授徐坰德,在臉書發文批評中國網友,不僅非法下載Netflix上的《魷魚遊戲》觀看,還山寨劇中出現的綠色制服販賣。

徐坰德在臉書發文指出,《魷魚遊戲》在全世界廣受好評,但是有個大問題,就是非法觀看的情況在中國相當猖獗,甚至購物平台上還出現了山寨的綠色制服,批評中國的盜版問題從未真正得到解決,還有很多抄襲韓國內容的案例。
徐坰德還批評,中國人聲稱韓國的泡菜、蔘雞湯、黑笠、韓服,都是起源於中國,認為中國會這樣做,就是怕韓國成為亞洲文化的領導地位,痛斥中國應該尊重其他國家的文化。(即時新聞中心/綜合報導)

新聞來源連結:
https://tw.appledaily.com/international/20211006/SHUL7FVBRFHMPEZUYDVVARC3SQ/?fbclid=IwAR1qiVhy31caeKbcHYRKKXMbWr9WHELmMOTobYwgOYsdRbvZzQM0T4r8uD8

韓國,你有尊重中國嗎?
韓國,你有尊重台灣嗎?

龍舟是我們的,孔子/孟子/老子與孫子也是我們的😆😆

啲衫款式普通。
未有套劇前都有相似設計啦

宇宙中心國, 名不虛存

大陸網民已打臉這個所謂的教授喇, 人哋吳京在2019年上影的那套電影"老師.好"中已着這套服裝, 那套魷魚遊戲在2021年才上影, 莫非韓國人又學美國話中國偷了韓國未來的東西?! 再講, 吳京這款運動服裝, 中國在改革開放時已有運動員着喇, 韓國教授唔知?!

吳京呢件衫係出自電影 老師·好
套電影19年上映
果陣魷魚遊戲開佐機拍未呀?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-10-7 12:25 PM 發表
宇宙中心國, 名不虛存
宇宙國人創造了一切

套戲本身個concept係日本漫畫
尊重?

都係時候金仔出馬結束戰爭了。

端午節, 漢服, 大極圖, 渾天儀, 泡菜, 農曆新件年, 中秋節...... 泡菜國有尊重中國人的文化??

大陸真係有買板權返拍日本個套漫畫

套劇系幾好,不過佢又系山寨日本。。

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-10-7 12:18 PM 發表
呢條教授同班「仇中反中膠」一樣,打飛G打到上火星。
全世界只有你嘅運動衫係綠色?
定係呢個「傻B」係住係個井度?

https://tw.appledaily.com/resizer/kY4Zbr9rAgYUsYkOzogh73nuOKM=/1054x1054/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/XBMOJ5KSNVBKXAJJEMBOO4GFHM.jpg ...
孔子儒家思想係韓國文化遺產,端午龍舟又係韓國佬嘅

聽唔清楚, 咩山寨話?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]