• 瀏覽: 18,955
  • 回覆: 113
+4
咪買啦

引用:
原帖由 义電機 於 2021-10-6 01:36 PM 發表
中國唔出口
老尾大大獲
所以限電減少工廠幫美國埋單

佢加關稅第一日,我已話會引發通漲

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-10-6 01:51 PM 發表

限電呀, 加單
呢d貨係之前買落,塞滿碼頭的,仲有好多貨櫃船等埋岸卸貨,e+就算落到單,隨時出年先收到貨。市面缺貨係因為唔夠貨櫃車司機開工。佢老美疫情期間大印銀紙,各種津貼多到市民d錢使唔晒,俾係我都躺平印印腳咬老綜啦。😂😂😂

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-10-6 12:07 PM 發表
美國8月貿易逆差增至733億美元創新高,超出市場預期的705億美元,按月升4.2%。

貿易逆差擴大,由於企業重建庫存,以致進口增長。

期內,美國對華商品貿易逆差擴大至317億美元,按月增加31億美元,增幅近11%。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1613631_1_L_20211005221610.jpg

大大聲恐嚇你加關稅 ...
應該同通脹有關。
即係美國用多咗錢,買少咗野。

廠都搬得7788好快有新數字

引用:
原帖由 banjo. 於 2021-10-6 12:18 PM 發表
中國貨咁平, 美國班窮鬼好難抗拒.
疫情影響下,老美還有選擇嗎?

柒爆

引用:
原帖由 cll4793 於 2021-10-6 02:03 PM 發表

呢d貨係之前買落,塞滿碼頭的,仲有好多貨櫃船等埋岸卸貨,e+就算落到單,隨時出年先收到貨。市面缺貨係因為唔夠貨櫃車司機開工。佢老美疫情期間大印銀紙,各種津貼多到市民d錢使唔晒,俾係我都躺平印印腳咬老綜啦。😂😂😂
各種津貼多到市民d錢使唔晒<===冇貨買點使???

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-10-6 01:10 PM 發表
美消費力大強大
居然出現加人工潮
數字係加咗,但購買力反而低咗,枉你咁都要吹,唉

加關稅,結果搵自己人民埋單,佢啲經濟學真係唔係一般國家學得來

這是美國國民「報復式消費」而向中國大量採購的必然結果罷了!

引用:
原帖由 武德鼎 於 2021-10-6 12:07 PM 發表
美國8月貿易逆差增至733億美元創新高,超出市場預期的705億美元,按月升4.2%。

貿易逆差擴大,由於企業重建庫存,以致進口增長。

期內,美國對華商品貿易逆差擴大至317億美元,按月增加31億美元,增幅近11%。

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1613631_1_L_20211005221610.jpg

大大聲恐嚇你加關稅 ...
成日話逆差,你美國佬吾可以買少d大陸野減少逆差架咩?!

尾狗身體最誠實

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]