• 瀏覽: 3,719
  • 回覆: 34
本主題由 YanNessIsMe 於 2021-10-6 12:15 PM 移動
引用:
原帖由 simpson777 於 2021-10-5 08:47 PM 發表

想當年未有iPhone, 香港年輕人幾個月就換電話,造就先達廣場興旺的二手電話市場,當時無錢的人可以用一千幾百買部出廠不足一年的電話。iPhone 出現後,反而大家都起碼一年半載先會換機,或是隔代才換機。
當年落機亞一小時維修

熱賣及精選
引用:
原帖由 ep905 於 2021-10-5 11:28 PM 發表

當年落機亞一小時維修
一小時換機窄掛.

Henrywu18 常封人言,不支持言論自由,打壓異見者,這就是網軍作風嗎?不光采啊!

巧簡單,規定個殼開到就得

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-10-5 08:19 PM 發表

識用嘅一定用華為,支持國貨
華為平靚正.  用緊部Mate 20 Pro近三年,  暫時都未搵到理由換機.

以往用開唉瘋及三叔,很準時用一兩年電池就自動打柴,維修部換電連工包料要四五嚿水,轉會用華為後,兩年都未換過電,電力依然咁強勁,值得一讚。

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-10-5 11:09 PM 發表

我部mate10想換無藉口到依家仲性能良好…唔壞又廢事去換
我都係 尾10,換個二次mon ,換咗一次 電池,現還在用

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-10-5 11:32 PM 發表

Henrywu18 常封人言,不支持言論自由,打壓異見者,這就是網軍作風嗎?不光采啊!

比起曱甴的問誰未發聲, 發聲唔啱聽的結果, 差得遠囉

引用:
原帖由 摒息諸緣 於 2021-10-6 12:01 AM 發表

我都係 尾10,換個二次mon ,換咗一次 電池,現還在用
我反而想等下年華為自製晶片的新機, 應該是P60P+先換, 相信會更強大, 而家用住P40p+

從環保角度來說是支持............!!

三星出過冷氣機
一年就壞機重整個部門摺埋冇得整
LG OLED電視幾萬蚊屏幕好易燒印
保養三年就冇續保冇得維修
全新日立分體式冷氣兩匹同匹半製冷差異好大
一百尺房間匹半開到最凍瞓唔使冚被而且覺得熱
叫維修都係求其做冇改善有整等於冇整
屋企只有媒氣熱水爐同雪櫃大陸牌子小家電最耐用

做到確實係好事。

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-10-5 08:47 PM 發表

想當年未有iPhone, 香港年輕人幾個月就換電話,造就先達廣場興旺的二手電話市場,當時無錢的人可以用一千幾百買部出廠不足一年的電話。iPhone 出現後,反而大家都起碼一年半載先會換機,或是隔代才換機。
咁又係喎,以為用Nokia 都換得好密,功能上無乜變,但為個款都要換

8850係最正的😍

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-10-5 08:08 PM 發表

可有發現大家換新手機換得越來越頻密?像蘋果等大品牌的智能手機每年都會推出新一代機款,舊款機型往往因已無法追得上新系統的運算速度,就會開始出現「當機」、電池極速消耗等毛病,促使用家換新手機。
貴價手機只用一兩年就換新,衍生大量電子廢物,大眾是否應該反思一下電子產品的壽命、「過度換機」的文化質背後的環保問題?

歐盟,則在2019年就已經推動維修權益標準的立法,並於今年3月開始生效,當中措施包括要求所 ...
過去,產品必須自動壞,因為太耐用,會被法庭告。

現在,產品依然會自動壞,不過不用買新,而係有得維修。

只限多少年最好? 十年以內好不好?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]