• 瀏覽: 6,478
  • 回覆: 60
  反中亂港組織「職工盟」3日舉行特別會員大會討論及表決解散議案,最終在57票贊成、8票反對及兩票棄權下通過解散。會後,「職工盟」主席黃迺元及副主席鄧建華聯同多個屬會代表開記者會,黃迺元稱是次為「無奈的決定」,鄧建華亦稱「很不甘心」云云。多個政黨昨日均發表聲明表示,「職工盟」一直假借工會組織之名,進行大量反中亂港活動,現時落得如此下場完全是咎由自取,並要求警方繼續跟進「職工盟」的違法調查,將違法責任追究到底,防止有人藉解散銷毀罪證。香港特區政府保安局發言人回應傳媒查詢時重申,一個組織及其成員犯下的罪行,其刑責不會因解散組織或成員的辭職而被抹走,強調警方會繼續全力追究任何涉嫌違反香港國安法及其他香港法例的組織及人士。

新聞來源:https://www.wenweipo.com/a/202110/04/AP615a503ee4b08d3407de06d5.html
         正義亮劍,惡魔歸籠!職工盟壽終正寢永久停工  
               亂港組織走向土崩瓦解嘅又一例證
  《論真理》入面曾講過,「欺騙有時成功,但它往往自殺!」呢個無疑係對果啲假借民意,行政治煽動之實,利用無辜市民作為佢「政治燃料」嘅亂港組織最好嘅形容,其中作為亂港組織嘅帶頭大哥,職工盟自1990年成立以來,長期以來打著為工人「維權」嘅招牌,實則卻係一直勾結外力收取資金,喺香港大搞「顏色革命」,散播港獨思想、策劃暴亂事件、煽動國家分裂更係處處可見佢嘅身影,呢種打著「正義」嘅旗幟,卻處處破壞市民嘅合法權益嘅行為,呃嘚一時,卻呃唔到一世。
  就喺103日,職工盟特別會員大會表決通過解散議案,大會以57票贊成、八票反對及兩票棄權,通過解散。呢個係繼「教協」、「民陣」、「支聯會」等亂港組織解散後又一個外國勢力馬前卒嘅落臺,所以職工盟以為「壞事做盡」,就可妄想通過自我解散來抹去此前所有嘅「違法」行為,實在笑話!正如保安局多次重申,「一個組織及其成員犯下嘅罪行,佢嘅刑責唔會因解散組織或成員嘅辭職而被抹走。」眾所周知,職工盟成立超過30年,旗下有75個屬會,會員人數約145000人,各屬會來自多個行業,包括物業管理、清潔、運輸、航空、飲食、建築及社福等,可見其基數之大,覆蓋面之廣,幾乎係涵蓋咗香港嘅各行各業,然而就係咁嘅一個本應該係以維護工人權益嘅組織,自成立之後又做咗乜嘢呢?翻開曆史嘅真相,隨處可見嘅就係佢騎劫工會事務,為佢嘅政治目的服務,靠著嘩眾取寵大肆籌款斂財,真正嘅工人權益卻係冇半點得到伸張,特別係喺2019年嘅反修例風波中,職工盟發動所謂「三罷行動」(罷工、罷課、罷市),唔單止癱瘓交通系統,更係妄顧生命,挾持無辜病人作為佢嘅「政治人質」重創醫療系統;仲煽動無知嘅學生走上街頭,做佢罷課工具,要挾政府妥協,「三罷行動」衍生開來嘅一連串禍亂,可謂係畀咗香港致命一擊,唔單止係市民嘅人身安全等唔到保障,好多人有工開唔到,生計都無法維持,甚至仲有無辜嘅清潔工友慘死喺暴徒之手,佢產生嘅負面影響更係重創咗香港嘅經濟,時至今日,都係市民心中嘅一場噩夢。
  再睇下職工盟旗下嘅人員架構,上至主席,下至成員,可謂係個個都將「賣港」二字寫喺臉上,唯恐天下唔知咁,202131日,時任主席吳敏兒因參與「35+初選」,被控「串謀顛覆國家政權」而辭去主席一職,被還押待審;2021528日,創會元老、秘書長李卓人,因前年嘅「8.18」、「8.31」、「10.01」三宗非法集結案被判囚20個月;2021722日,「職工盟」旗下屬會「言語治療師總工會」5名核心成員,因涉觸犯「串謀發布煽動刊物」罪鋃鐺入獄,啱好係職工盟呢種事事以自身名利、政治使命為目的,用「對抗到底」嘅壞思想一再禍害市民權益,其實則係暗藏想要借此揚名立萬,賣港求榮嘅心理,可謂係徹底詮釋咗上梁不正下梁歪,而就喺2021825日,當「職工盟」收到警方要求佢限期交出懷疑佢哋涉嫌充當「外國代理人」嘅資料和賬簿時,917日職工盟火速啟動解散程序,佢嘅總幹事蒙兆達亦係立即腳軟,唔單止請辭總幹事一職,更於918日有消息傳出佢已經離港赴英,可見呢啲鋃鐺入獄嘅「前輩」帶畀佢嘅恐懼,再到103日,職工盟徹底退出「曆史舞臺!」
  事實證明,凡係賣港求榮,陰謀策劃暴亂,擾亂市民正常生活,並且意圖通過「顏色革命」顛覆國家政權嘅亂港勢力都唔會有好下場, 佢哋最後都落得被釘上曆史恥辱架嘅下場完全係咎由自取!

開心每一天。
未來留意是否有借屍還魂新舉動

引用:
原帖由 即刻真盡頭 於 2021-10-5 06:42 PM 發表
  反中亂港組織「職工盟」3日舉行特別會員大會討論及表決解散議案,最終在57票贊成、8票反對及兩票棄權下通過解散。會後,「職工盟」主席黃迺元及副主席鄧建華聯同多個屬會代表開記者會,黃迺元稱是次為「無奈的決定」,鄧建華亦稱「很不甘心」云云。多個政黨昨日均發表聲明表示,「職工盟」一直假借工會組織之名,進行大量反中亂港活動,現時落得如此下場完全是咎由自取,並要求警方繼續跟進「職工盟」的違法調查,將違法責 ...
職工盟,你地做過d乜,你地自己心照

解放不能逃避責任
責任還是要追究  

我最關心佢果$2000萬儲備來源及將會點用!!!

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-10-5 19:11 發表
我最關心佢果$2000萬儲備來源沒將會點用!!!
依家唔系討論嘅時候。

做嘢啦!

引用:
原帖由 即刻真盡頭 於 2021-10-5 06:42 PM 發表
  反中亂港組織「職工盟」3日舉行特別會員大會討論及表決解散議案,最終在57票贊成、8票反對及兩票棄權下通過解散。會後,「職工盟」主席黃迺元及副主席鄧建華聯同多個屬會代表開記者會,黃迺元稱是次為「無奈的決定」,鄧建華亦稱「很不甘心」云云。多個政黨昨日均發表聲明表示,「職工盟」一直假借工會組織之名,進行大量反中亂港活動,現時落得如此下場完全是咎由自取,並要求警方繼續跟進「職工盟」的違法調查,將違法責 ...
🐶組織一舉而滅之

引用:
原帖由 快樂迪迪尼員工 於 2021-10-5 07:11 PM 發表
我最關心佢果$2000萬儲備來源及將會點用!!!
查佢錢的來源可以知佢同外國有幾深瓜葛!!!

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2021-10-5 07:06 PM 發表
未來留意是否有借屍還魂新舉動
E家仲有

解散開會派小冊子內容撐暴

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2021-10-5 07:40 PM 發表
解散開會派小冊子內容撐暴
一定難逃國安法嘅嚴懲。

李呃人受左未?

繼「教協」、「民陣」及「支聯會」等反中亂港組織解散後,又一個亂港組織宣布解散。

李卓人老婆及姨仔失業了

引用:
就算解散,也難逃法律嘅制裁。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]