• 瀏覽: 9,001
  • 回覆: 15
彈道導彈核潛艇作為殺手鐧武器,目前各國嘅核潛艇性能點樣呢?世界上只有美、俄、英、法、中擁有戰略核潛艇,事實上中國嘅094型核潛艇已經與美國嘅俄亥俄及級、俄國嘅北風之神級存在代差,無論系排水量仲系載彈量都差之千里,中國嘅潛艇有何優勢?有興趣嘅討論下。https://p1-tt.byteimg.com/origin/153a000010f0633310c6?from=pc

老解最大問題唔係核潛技術
係島鍊限制

出左島錬再垃圾嘅092 +巨浪1 都可以輕輕鬆鬆炸到美國開花

核潛可以完全唔上水面,除非咁黑仔入左反潛機搜索泛圍,一樣使命必達

而出島鍊最大風險就係海狼 戰略跟蹤,所以都係成隊航母演習時護送出海

冇出島錬就要靠 巨浪3由南海直送美國

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-10-5 07:00 PM 發表
老解最大問題唔係核潛技術
係島鍊限制

出左島錬再垃圾嘅092 +巨浪1 都可以輕輕鬆鬆炸到美國開花

核潛可以完全唔上水面,除非咁黑仔入左反潛機搜索泛圍,一樣使命必達

而出島鍊最大風險就係海狼 戰略跟蹤,所以都係成隊航母演習時護送出海

冇出島錬就要靠 巨浪3由南海直送美國
講得好好,出咗第一島鏈之後,根本好難搵得到。

潛艇噪音大最多咪開慢啲,如果航速低到得五至七節,無論點都好難發現。

在山東半島西北,黃海渤海玩浮潛都吾錯。天然地理屏障,海狼P3不能進入。

某連結可能播病毒,小心!

引用:
原帖由 6674 於 2021-10-6 09:53 AM 發表
在山東半島西北,黃海渤海玩浮潛都吾錯。天然地理屏障,海狼P3不能進入。

問題係太淺水

唔撞船唔擱淺 都難逃天上及太空 搜索

而且區域亦唔夠大,美蘇對呢類 核潛駐紮嘅 細少內海,對策係直接用 數十支洲際導彈清場

所以美國唔喺5大湖要出太平洋大西洋,蘇聯亦唔用裏海黑海海 要入北極圈

而中國,未出島鍊最安全嘅地方就只有南海
所以最多 碰碰撞撞 就係南海
最常見嘅美國飛機就係反潛機,比如81192

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-10-6 03:01 PM 發表

問題係太淺水

唔撞船唔擱淺 都難逃天上及太空 搜索

而且區域亦唔夠大,美蘇對呢類 核潛駐紮嘅 細少內海,對策係直接用 數十支洲際導彈清場

所以美國唔喺5大湖要出太平洋大西洋,蘇聯亦唔用裏海黑海海 要入北極圈

而中國,未出島鍊最安全嘅地方就只有南海
所以最多 碰碰撞撞 就係南海
最常見嘅美國飛機就係反潛機,比如81192
唔排除將來南海南端
有潛艇基地
與澳洲潛艇基地
遙遙相望

引用:
原帖由 路人皆知 於 2021-10-6 03:18 PM 發表

唔排除將來南海南端
有潛艇基地
與澳洲潛艇基地
遙遙相望
最理想嘅核潛基地一定係台灣

巨浪2嘅射程好像只有8000公里吧,應該講喺中國沿海還唔得達到美國

贊同你嘅觀點,我認為目前094嘅噪聲已經無法安全嘅將導彈送到有效射程之內

美國海狼級系用嚟對付前蘇聯嘅潛艇,下潛深度極高,根本唔適合喺沿海巡航

引用:
原帖由 電梯橙色留言 於 2021-10-6 05:24 PM 發表
巨浪2嘅射程好像只有8000公里吧,應該講喺中國沿海還唔得達到美國
而家係巨浪三嘅年代。

就算094的性能不是最好, 但海南島 三亞基地有地理優勢, 只要出海數十海哩之後海床夠深可潛到200米之下,慢速就可以穿越第一島鏈,美軍反潛能力也難以找到。

引用:
原帖由 電梯橙色留言 於 2021-10-6 05:28 PM 發表
美國海狼級系用嚟對付前蘇聯嘅潛艇,下潛深度極高,根本唔適合喺沿海巡航
呢頭講嗰頭就有隻海浪撞入南海..

引用:
原帖由 pooh24680 於 2021-10-6 15:51 發表

最理想嘅核潛基地一定係台灣
所以必須拿下台島

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]