• 瀏覽: 26,690
  • 回覆: 158
+19
天下一大抄

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-5 09:07 AM 發表
不知道大家還記得之前上海開的「熊爪咖啡」嗎?因為它積極僱用殘障人士的理念,當時真的是讓所有人都非常感動,連國際媒體都爭先報道,紛紛讚賞!這

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211004/521748628235096064618275.jpeg/d37eWWozJxogb-DP-pR9-9CJ6oDryZiFS0s-uEtLPrg?v=w1280r16_9 ...
香港幾時整返間?信唔信會由熊爪變貓爪?

引用:
原帖由 ooqq3 於 2021-10-5 09:37 AM 發表
日本咪又係上世紀抄襲起家
千真萬確!只不過依家發展起來就冇人再記得啦!

佢地一唔岩佢地聽就扮聽唔到, 睇唔到架啦, 都唔係今日先知啦!

引用:
原帖由 ooqq3 於 2021-10-5 09:37 AM 發表
日本咪又係上世紀抄襲起家
日本逆向技術是強項

全球第一山寨大國是日本?不二家Hello Kitty與無數設計全是抄襲

日本,抄襲,現在把這兩個詞擺在一起,感覺是八竿子打不着!要知道,我們熟知的日本品牌背後,可都是響噹噹的日本設計師在支撐!MUJI的田中一光、原研哉、深澤直人,UNIQLO優衣庫的佐藤可士和,服裝界的三宅一生、山本耀司、川久保玲……普立茲克建築獎目前產生的45名獲獎者中,日本設計師佔了8個!

但在半個多世紀之前,日本還是「臭名昭著」的山寨大國。從著名的「山寨」大國到世界上首屈一指的設計強國,日本究竟做了什麼?日站君今天就來給大家扒開這段日本設計的「黑歷史」。

https://www.hk01.com/世界專題/552615/全球第一山寨大國是日本-不二家hello-kitty與無數設計全是抄襲

附件

16244758661220.jpg(673.58 KB)

16244758674447.jpg(719.04 KB)

門口小貓幾隻有幾紅?  咁都有人抄? 
係咪自己係日本開既用黎谷新聞宣傅? 

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2021-10-5 09:07 AM 發表
不知道大家還記得之前上海開的「熊爪咖啡」嗎?因為它積極僱用殘障人士的理念,當時真的是讓所有人都非常感動,連國際媒體都爭先報道,紛紛讚賞!這

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211004/521748628235096064618275.jpeg/d37eWWozJxogb-DP-pR9-9CJ6oDryZiFS0s-uEtLPrg?v=w1280r16_9 ...
當人民富裕後,時間多了,教育高了,要求多了,文化.創意就會大爆發,中華民族已經重回歷史巔峰!

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-10-5 09:38 AM 發表
如果係賣AV就唔算抄
所以日笨還是用AV元素,出口位係隻 毛蟹出咖啡🤔🤔

睇完全文立即諗到有無在日本註冊專利權?

時代變,以前係成個亞洲都抄日本,依家到日本開始抄...

AV成日都用呢招,申條棍出黎,跟住囡囡就含

風水輪流轉。

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-10-5 09:47 AM 發表

香港幾時整返間?信唔信會由熊爪變貓爪?
如果曱甴開嘅,
會唔會用曱甴腳呢?

日本佬有咩做唔出架!話無中國血統都講過啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]