• 瀏覽: 7,931
  • 回覆: 18
深港是否通關, 由粵省事拍板話事, 但粵省事係地方官員, 如果通關後爆疫, 主事官員要孭鑊, 影響頭頂的烏紗帽, 所以在多一事不如少一事的心態下, 唔做唔錯就不影響仕途.
林鄭為要連任, 通關便是重中之重收買民心的政績, 佢向粵省事提出儘快通關, 但粵省事官員唔啋佢, 林鄭惡向膽邊生直接向韓正當面投訴, 韓正立即指示粵省事官員跟進, 林鄭係犯咗中國官場的忌諱, 但林鄭唔向韓正投訴通關問題, 可說是通關無期.
李家超上次帶領幾個膠棺及醫學磚家上去深圳開會, 陳笑恥坐低便爆響口, 向大陸官員要求開會語言係英文或者廣東話, 開會文件要係英文, 陳笑恥講香港膠棺及醫學磚家都係睇英文MEMO及報告, 唔識講普通話唔識睇簡體中文, 上次開會係雞同鴨講唔夠十分鐘便散會, 即係得個吉, 大陸官員都係走過場便算數, 唔想深港通關.  
係人都知陳笑恥最唔想深港通關, 但林鄭就偏偏要搵佢做搭橋手, 咁搞法深港通關真係遙遙無期.

提示: 違規內容已被屏蔽
最多減少隔離檢疫的時間。
中國明年有幾件大事,2月奧運,10月中共20大,11月杭州亞運會。
其中的中共20大是重中之重。
中央絕對不能允許在20大之前疫情大爆。

香港的膠棺及磚家都係享有全世界最高的薪津, 但做嘢就甩甩漏漏虎頭蛇尾, 遇到反對就立即鳩縮, 例如[安心出行]就搞到不撚知所謂, 黃屍曱甴一手揸住部最新款手機, 一手揸住支原子筆填紙仔.
香港膠棺及醫學磚家日哦夜哦講疫苗接種率低, 必定影響通關, 其實佢哋係通水畀誓死都唔打針的黃屍曱甴, 暗撐曱甴唔去打針, 咁即係通關無期, 黃屍曱甴就皆大歡喜攬炒香港.
林鄭娥如果真係要搞深港通關, 就要在香港本地立即搞個港康碼, 由已打齊疫苗的市民自願參加, 以實名登記及紀錄14日的行程, 大陸官員睇到香港有個港康碼先至有偈傾, 但香港呢班濕鳩膠棺就不敢作為, 唔敢在現階段推出港康碼, 最撚仆街係私隱專員一定質疑港康碼係侵犯香港市民的私隱, 唔批准在香港推行港康碼, 咁搞法深港不可能通關, 香港人返大陸繼續要住14日隔離酒店.

依家的情況就係大陸要睇到香港有個港康碼, 而且運作暢順便可以放心跟香港商議通關, 但香港呢班膠棺卻要大陸批准通關先至推行港康碼, 即係兩地政府牛頭唔搭馬咀, 即係通關無期.

引用:
原帖由 eman666 於 2021-10-5 10:49 AM 發表
陳笑恥系黃鄭頭馬
全民打疫苗本來係衛生局的職責, 林鄭娥竟然叫三耳權去做, 真係九唔搭八, 反映陳笑恥做唔到嘢.
陳笑恥係極品黃屍, 佢跟大陸醫學專家開會, 全程白鴿眼, 咀 miu miu, 佢話大陸0確診係造假.
陳笑恥上深圳開會, 根本就係倒米搞亂檔, 深港通關無期, 陳笑恥宣誓效忠, 只係當食生菜.

引用:
原帖由 robin09 於 2021-10-5 11:30 AM 發表
最多減少隔離檢疫的時間。
中國明年有幾件大事,2月奧運,10月中共20大,11月杭州亞運會。
其中的中共20大是重中之重。
中央絕對不能允許在20大之前疫情大爆。
中國年年都有人大政協會議共商國事, 即係年年都有重中之重的活動,
一直延伸至2049年係第二個100年, 更係極其重要的盛事, 即係長期鎖國封關?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-10-6 04:07 PM 發表

中國年年都有人大政協會議共商國事, 即係年年都有重中之重的活動,
一直延伸至2049年係第二個100年, 更係極其重要的盛事, 即係長期鎖國封關?
中共全國代表大會5年一次,絕對是中國和平時期最重大的事,關係到最高領導人和領導機構的人選 --- 政治局常委 / 政治局委員 的變動。通常是充斥着黨內權力鬥爭和拉鋸。
而且,這一次是習近平的打破慣例的第三次當選。所以,最好不要有什么重大社會問題來干擾。
20大距離現在也就一年時間,並不遙遠。
中國也沒有完全隔絕,14+7就可以來啊。
只是中國人出國旅遊代價高昂了而已,對中國卻未必是壞事,中國是世界最大遊客輸出國和消費國----給別國送錢最多。
中國人出國旅遊的少了,錢花在國內的就多了。

林鄭娥爆響口講要開第二次對接會議, 真係多舊魚沒完沒了, 大陸醫學專家係用簡體中文, 香港呢班去開會的人都係睇英文雞腸, 牛頭搭唔到馬咀冇可能成功對接, 兩邊去開會的人都係走過場各說各的話, 開完會就拍拍屎忽離場, 開會的人無權決定香港的防疫政策, 所以深港通關一定都係無了期的等.
香港唔推行港康碼及在本地運作一段日子後檢視成績, 都冇可能跟大陸通關.

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-18 07:21 PM 發表
深仔唔通有乜所謂!我想同日泰韓新通多啲!
隨便通,通左唔好返黎就得。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-18 11:28 PM 發表

同深仔通,有乜好處先?
反正我有老婆晚晚攬住瞓,唔駛好似某D人無9用,要食北菇雞!
即係你通關既目的就係叫雞?

咁同老婆大聲D講.

澳門健康碼全無追縱功能,一樣可以通關。

林鄭投訴有理。

要跟澳門好容易,將安心出行改名做香港健康碼就得,內地睇名唔睇功能,香港健康碼比澳門健康碼更多了一個自願追縱功能。

主題標籤 #李家超
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]