• 瀏覽: 19,523
  • 回覆: 75
+6
拍電影梗係主角贏晒,奸角輸到on99架啦。

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-10-5 02:09 PM 發表

大L把啦,越戰最多,最有批判性,最有代表性之一現代啟示錄,睇你都未L出世,快買來睇睇人地點睇揭露美軍在戰爭的黑暗凶殘手段犯下不是戰爭罪行
來至英國小說改編,當然啦,事實美軍在越南既惡行比小說惡劣得多,小說都不能反央10%

但美國電影拍得幾批判性都無用,美軍沒停過做埋D屠殺屠材強姦,比得上日軍既反人類惡行

美國最醒就係咩, 就係批判反醒過去咗好耐不是當權者既惡行囉,但對現在發生既事,視而不見

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-10-5 03:26 PM 發表

來至英國小說改編,當然啦,事實美軍在越南既惡行比小說惡劣得多,小說都不能反央10%

但美國電影拍得幾批判性都無用,美軍沒停過做埋D屠殺屠材強姦,比得上日軍既反人類惡行

美國最醒就係咩, 就係批判反醒過去咗好耐不是當權者既惡行囉,但對現在發生既事,視而不見
起碼人地敢揭露,大把美軍人被判刑

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-10-5 04:41 PM 發表

現在可以把 在阿富汗屠殺貧民的 的美軍也判了啊
再把 為了練手 而割喉阿富汗少年 的 澳軍也判了啊

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-10-4 03:29 PM 發表
電影《長津湖》在中國上映兩天多了,非常火爆,據說票房逼近10億,有望打破《你好,李煥英》創下的票房紀錄。

一個有趣的問題是,美國人看了這部電影會是什么評價?

IMDB(互聯網電影數據庫,由亞馬遜的一個子公司運營,目前有註冊用戶約8300萬人)上目前有兩條評論,有一定的代表性。

https://i.guancha.cn/bbs/2021/10/04/20211004082150880.jpg?imageView2/2/w/500/format/jpg ...
我哩個月在看“跨過鴨綠江”

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-10-5 11:26 PM 發表

現在可以把 在阿富汗屠殺貧民的 的美軍也判了啊
再把 為了練手 而割喉阿富汗少年 的 澳軍也判了啊
放心—定會,如果證據屬實

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-10-6 12:31 AM 發表

我哩個月在看“跨過鴨綠江”
好看嗎?

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-10-4 03:29 PM 發表
電影《長津湖》在中國上映兩天多了,非常火爆,據說票房逼近10億,有望打破《你好,李煥英》創下的票房紀錄。

IMDB(互聯網電影數據庫,由亞馬遜的一個子公司運營,目前有註冊用戶約8300萬人)上目前有兩條評論,有一定的代表性。

https://i.guancha.cn/bbs/2021/10/04/20211004082150880.jpg?imageView2/2/w/500/format/jpg ...
美國觀眾睇慣左美國英雄片,所以外國人做英雄的片係看不慣的。

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-10-6 10:25 AM 發表

好看嗎?
好睇,85台每晚11-12點做。

引用:
原帖由 WentWorth.Miler 於 2021-10-6 10:25 AM 發表

好看嗎?
好睇

引用:

有乜咁出奇!?
就如佢哋的電影
對我哋東方文化
一樣糸不倫不類
由奇描繪我們中國人型態
到今時今日重整條豬尾
不知所謂

引用:
原帖由 sheung1009 於 2021-10-4 04:18 PM 發表
觀點與角度問題而已。

每個人都會不自覺美化自己,醜化敵人。
當自己被醜化,敵人被美化,就會心生不滿,非常正常。

這電影的目標顧客是中國人,自然偏頗,美軍演成十成十的壞人/笨蛋。
當影片的目標是國際人士的話,自然會刪除那些國家的負面引象片段·
畢竟顧客永遠是對的。

聖經:你只看到別人眼中有一根刺,卻不知道自己眼中有一根梁木
美國更嚴重~
就算現實中,到依家都一直美化緊未停過打仗,
甚至炸死恐怖份子原來係一車人民同小孩~

引用:
原帖由 凡間疑惑的作業 於 2021-10-5 04:41 PM 發表

揭露完,然後照舊殺害平民,殺害阿富汗一車平民,連小孩的凶手幾時交出來

引用:
原帖由 小古貓二世 於 2021-10-4 03:48 PM 發表
妖!米國佬自己演嘅越戰片一鳩樣演得北越佬打仗好似弱智一樣,仲意思話人哋,正雙標狗!
美軍無敵,北越軍弱智;潛台詞:如果唔係班政客堅持撤軍,我地美軍一早就打贏啦

美國人看這片像照鏡, 發覺自己種族原來咁趴街, 受不了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]