• 瀏覽: 2,638
  • 回覆: 21
疫情下,外傭難以來港,供不應求,本地完約和斷約外傭搶手。有無良外傭博炒掠水,屈完舊僱主賠償,再覓新僱主留港。有關注外傭組織指,近一年來每月平

現時嘅外傭真係無王管嘅,扮唔識Hea做博炒已經係常事,
僱主叫佢走仲要賠錢同機票,完全無得彈

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1750298/即時-港聞-外傭博炒激增跳工掠賠償-僱主求助月達百宗

引用:
原帖由 Vanillaq_L 於 2021-10-4 12:33 PM 發表
疫情下,外傭難以來港,供不應求,本地完約和斷約外傭搶手。有無良外傭博炒掠水,屈完舊僱主賠償,再覓新僱主留港。有關注外傭組織指,近一年來每月平

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/47640a6f6aaeeb1bbd9a84331d164246/stheadline/inewsmedia/20211004/share_2021100408392397598.png
要比原顧主 Claim 返隔離檢測費

抵L死

無錢就咪𠃊請工人

唔好以為工人姐姐是頭腦簡單

外傭病毒

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-10-4 02:35 PM 發表
嘈乜⋯受唔到氣學人做顧主 
你岩, 做顧主就要受顧員嘅氣架啦.
唔係咩要打工仔大曬.
記住啦, 要keep住呢個原則, 咪少少野就改變

引用:
原帖由 lrr174 於 2021-10-4 02:26 PM 發表
唔好以為工人姐姐是頭腦簡單
只係香港無能僱主頭腦簡單又白痴自私,嗰啲臭雞外傭來港做雞破壞香港市容又阻街,搞到區區都污煙漳氣又有變種病毒🤬🤬🤬
呢啲香港僱主咪叫自作自受囉🤣

引用:
原帖由 lam_km 於 2021-10-4 02:44 PM 發表
外傭病毒
臭雞外傭病毒每逢假日同啲南亞狗公園暗角雜交播毒🤬😡🤬

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2021-10-4 02:19 PM 發表
無錢就咪𠃊請工人
有錢就更加咪𠃊請賓賓/印印臭雞

職業道德已經同薪酬掛鈎,外傭都係人,離鄉背井到外地打工,都係想揾多啲錢啫。僱主若出得起錢,但外傭卻交唔足工夫,咁就係外傭唔啱

賠錢啦,僱主炒人,係要賠償

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]