• 瀏覽: 8,126
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
繼2016年「巴拿馬文件」、2017年「天堂文件」及2020年「金融犯罪執法局文件」後,國際調查記者聯盟 (ICIJ)周日(3日) 公布至今為止,調查規模最大的

繼2016年「巴拿馬文件」、2017年「天堂文件」及2020年「金融犯罪執法局文件」後,國際調查記者聯盟 (ICIJ)周日(3日) 公布至今為止,調查規模最大的「潘朵拉文件」,由來自117個國家的600多名記者共同合作,包括近1200萬份秘密文件和檔案,揭露多國領導人、政治家和名人如何以離岸公司隱藏資產,當中涉及一些不違法但引發道德爭議的行為,亦有些人面臨貪腐、洗錢及避稅指控。

「潘朵拉文件」涉及91個國家的約35位現任和前任領導人,以及300多名公職人員,當中提到的人物,包括約旦國王阿卜杜拉二世、英國前首相貝理雅、俄羅斯總統普京、前特首董建華、梁振英等。

前特首董建華、梁振英開離岸公司隱藏資產

他們也走資 第三次財產分配、共同富裕,是否會因此而減少申報金額,捐少一大截?

應該要追查他們資金,掉回香港,以穩香港金融經濟

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/684227/潘朵拉文件-揭多國政要以離岸公司擁有資產-兩名前特首榜上有名

驚人大申文呀!!

普通商業手段

又要掃盲喇。
賣股都犯法?
嗰啲小黃人好似有錢銀交易就犯法噉樣,完全係利用民眾嘅無知。
呢啲股權本身同佢個公職無關,請問點撚樣告公職人員行為失當?
另外特首所謂需要申報,係按基本法向法官申報財產,即係身家有幾多錢,同埋喺有利益衝突嘅時候要向行政會議申報利益,唔係乜鳩都要申報,唔好日日亂嗌乜撚冇申報。
請問行政會議入邊一個會係討論過有班戴德梁行嘅嘢,構成有利益衝突?黃絲又講唔出。
長毛同李卓人,收過黎智英錢,喺立法會幫蘋果日報講說話,嚴重利益衝突無申報,都冇事啊。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-10-4 09:26 AM 發表

這份文件百分之九十九是美國主導的
前香港領導人在港走資, 保安局應該要徹查

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-10-4 09:47 AM 發表

香港是資本主義社會阿
拜託幫幫忙,說話用點大腦
普通市民走資, 冇問題!

若有政協職級涉及走資, 已違反今上政策

引用:
原帖由 二等公園 於 2021-10-4 09:03 AM 發表
繼2016年「巴拿馬文件」、2017年「天堂文件」及2020年「金融犯罪執法局文件」後,國際調查記者聯盟 (ICIJ)周日(3日) 公布至今為止,調查規模最大的

繼2016年「巴拿馬文件」、2017年「天堂文件」及2020年「金融犯罪執法局文件」後,國際調查記者聯盟 (ICIJ)周日(3日) 公布至今為止,調查規模最大的「潘朵拉文件」,由來自117個國家的600多名記者共同合作,包括 ...
請問樓主知唔知特首要申報財產嘅規條?
呢項買賣觸犯邊一個規條呢?

引用:
原帖由 louis277 於 2021-10-4 09:50 AM 發表

請問樓主知唔知特首要申報財產嘅規條?
呢項買賣觸犯邊一個規條呢?
現時今上政策, 嚴防走資, 支持第三次財產分配, 要求共同富裕

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-10-4 09:51 AM 發表

梁是共產黨員?
用腦阿
梁是政協全國副主席, 也要走資

呢D野都係少發言為妙.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]