• 瀏覽: 2,121
  • 回覆: 16
.CY有新既人生目標,又可以日日數廣告了

。。。。。。。。。。。。。

【潘朵拉洩密文件.梁振英篇】

全國政協副主席梁振英在任特首期間,申報持有戴德梁行(DTZ)附屬公司的股權,但多次拒絕交代該公司名稱及業務。《立場》參與「國際調查記者同盟」(ICIJ)最新的「潘朵拉文件(Pandora Papers)」洩密文件調查,首次從文件中證實梁振英在任內,透過兩間離岸公司,迂迴持有一間戴德梁行日本業務公司的三成股權。

洩密文件又首次揭露,該三成股權於 2015 年 12 月以 20 萬英鎊(約 230 萬港元)出售。當時梁在任特首,而廉政公署正調查他與澳洲上市公司 UGL 簽訂協議,收取 400 萬英鎊一事。翻查行政會議利益申報,梁從未申報持有該公司股權、也沒有申報在任特首期間出售股權,公眾無從得知他賣股獲益。

梁振英並無回覆 ICIJ 的查詢。《立場》上周四透過前任特首辦向他查詢,截稿前亦未獲回覆…

新聞來源連結:

https://www.thestandnews.com/pol ... 光-揭在任特首秘密賣股獲-20-萬英鎊

已經查過無犯法,唔同d犯左國安法既反中白痴...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-10-4 08:09 AM 發表
已經查過無犯法,唔同d犯左國安法既反中白痴...
唔係講緊5000萬黑金果單wor

又要掃盲喇。
賣股都犯法?
嗰啲小黃人好似有錢銀交易就犯法噉樣,完全係利用民眾嘅無知。
呢啲股權本身同佢個公職無關,請問點撚樣告公職人員行為失當?
另外特首所謂需要申報,係按基本法向法官申報財產,即係身家有幾多錢,同埋喺有利益衝突嘅時候要向行政會議申報利益,唔係乜鳩都要申報,唔好日日亂嗌乜撚冇申報。
請問行政會議入邊一個會係討論過有班戴德梁行嘅嘢,構成有利益衝突?黃絲又講唔出。

條cy會唔會訓訓下覺彈起身出律師信?

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-4 08:12 AM 發表

咪又係賣股,如果行政會議無討論過同戴德梁行有關嘅嘢,請問梁振英申報啲乜嘢哩?

唔好又講嗰啲乜鳩行政會議傾過港鐵,然後港鐵本身又同戴德梁行有生意來往嗰啲廢話啦。

長毛直情收過黎智英錢,然後喺立法會討論蘋果日報都冇事啦仆街。

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-4 08:12 AM 發表

邊單都好, 泛民收肥佬黎d錢, 無報到, 最咪又唔算犯法...

你覺得呢單犯法,歡迎你再舉報...

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-10-4 08:17 AM 發表

邊單都好, 泛民收肥佬黎d錢, 無報到, 最咪又唔算犯法...

你覺得呢單犯法,歡迎你再舉報...
愛黨愛國為擋箭牌,貪腐便通行無阻!中共專收貪財無德,愚忠奉承的奴才。所以香港突然多了很多忽然滿口愛黨愛國的所謂高官。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-10-4 08:15 AM 發表

咪又係賣股,如果行政會議無討論過同戴德梁行有關嘅嘢,請問梁振英申報啲乜嘢哩?

唔好又講嗰啲乜鳩行政會議傾過港鐵,然後港鐵本身又同戴德梁行有生意來往嗰啲廢話啦。

長毛直情收過黎智英錢,然後喺立法會討論蘋果日報都冇事啦仆街。
愛黨愛國為擋箭牌,貪腐便通行無阻!中共專收貪財無德,愚忠奉承的奴才。所以香港突然多了很多忽然滿口愛黨愛國的所謂高官。

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-4 08:17 AM 發表

如果連利益衝突都冇,點樣叫做貪污?

重申一次,梁國雄同埋美卓人呢兩條仆街收過黎智英錢,然後明目張膽喺立法會討論蘋果日報,構成嚴重利益衝突都無事啊。

引用:
原帖由 allen89 於 2021-10-4 08:17 AM 發表

法律係法律, 不是個別人士觀感同FF...

你講咩愛港愛國呢d已經唔係法律觀點...

好似劉夢熊話自己愛港愛國一樣拉, 但泛民收黑金一樣可以無事..., 講咩愛港愛國做擋箭牌根本唔成立...

立場假新聞可以不理

關咩事

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2021-10-4 08:19 AM 發表

如果連利益衝突都冇,點樣叫做貪污?

重申一次,梁國雄同埋美卓人呢兩條仆街收過黎智英錢,然後明目張膽喺立法會討論蘋果日報,構成嚴重利益衝突都無事啊。
D反中白痴只會選擇性失明...

臘腸又翻炒舊聞

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]