• 瀏覽: 23,207
  • 回覆: 168
+4
財政司長陳茂波指土地房屋是「香港社會面對最尖銳的矛盾點」,工聯會調查發現,月入近4萬元的二人家庭要不吃不喝、零開支下儲蓄,接近4年才可儲夠首期置業,因此建議政府大幅增加資助房屋供應、加快舊區重建步伐、豁免首次置業人士印花稅及按揭保險費用等。

工聯會立法會議員郭偉強及社區幹事吳清清分析8至9月的34個一手和二手屋苑面積最細單位的售價,以最新每月就業收入中位數19600元計算,兩人月入共37240元(扣除強積金),要不吃不喝、零開支下儲蓄,持續最少46個月才儲夠約170萬元,支付四成首期,購入調查中最低價、價值323.7萬元的屯門「帝御‧嵐天」210呎單位;若要買調查中最貴、價值1004.4萬元的黃竹坑「揚海」320呎單位,更要儲12年才有望夠錢付五成首期。

不吃不喝 4 年,先係夠付4成首期.....不是買成個單位.
其實香港人,不一定需要買樓.
前題是租金,一定不可以貴......要人負擔得起.....
正常情況,居住租金,應只佔家庭總收入20%之下....

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20211002/s00001/1633173111624/工聯會調查-月入4萬元家庭-不吃不喝近4年始夠首期買210呎新盤

我唔明政府,
現在為何只建過渡性房屋,
唔直接起公屋?

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-3 11:40 PM 發表
我唔明政府,
唔直接起公屋?
我都唔明政府點解唔徵收房產增值稅?
徵佢60%以上, 等D人唔炒樓.
不過股市就一定冧.

根本全起居屋就可以

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-3 11:36 PM 發表
財政司長陳茂波指土地房屋是「香港社會面對最尖銳的矛盾點」,工聯會調查發現,月入近4萬元的二人家庭要不吃不喝、零開支下儲蓄,接近4年才可儲夠首期置業,因此建議政府大幅增加資助房屋供應、加快舊區重建步伐、豁免首次置業人士印花稅及按揭保險費用等。

工聯會立法會議員郭偉強及社區幹事吳清清分析8至9月的34個一手和二手屋苑面積最細單位的售價,以最新每月就業收入中位數19600元計算,兩人月入共37240 ...
咁點解要買新盤?

租金貴, 樓價貴, 點買點租點住。

起多D私樓

三萬幾家庭收入都要住新私樓?
居屋得唔得?

引用:
原帖由 kkl768 於 2021-10-4 07:15 AM 發表
三萬幾家庭收入都要住新私樓?
居屋得唔得?
居屋都難買啦。

四萬以下咪要訓天橋底。

又係啲能弱智問題,係人買樓都要儲錢架啦,不吃不渴

引用:
原帖由 Apachewarrior 於 2021-10-3 11:40 PM 發表
我唔明政府,
唔直接起公屋?
地產霸權治港,不嬲都係咁,政府唔聽話,睇睇董建華同CY便知,不過而家中央治到班地產打手又唔同講法,前提係邊個做特首同政府班底係邊個

引用:
原帖由 IPUser 於 2021-10-4 12:24 AM 發表

咁點解要買新盤?
偽命題

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-10-4 07:28 AM 發表
又係啲能弱智問題,係人買樓都要儲錢架啦,不吃不渴
呢啲偽命題係當按揭無到

開個excel咪計到,
使鬼個會做調查... 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]