• 瀏覽: 4,981
  • 回覆: 50
+3
10月2日,官方央視報道稱,內地首條單晶納米銅智能加工生產線在温州平陽投產。這標誌着晶片製造關鍵材料——單晶納米銅——實現國產化量產。據報道,單

中國成功量產晶片,邁向晶片壟斷又一大步

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/683945/央視-解決-卡脖子-難題-中國成功量產晶片製造關鍵原材料

離經叛道
思想和言行背離經典和正統的規範
一定要一步步攻破相關技術瓶頸.

中國加油!

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2021-10-3 07:26 PM 發表
10月2日,官方央視報道稱,內地首條單晶納米銅智能加工生產線在温州平陽投產。這標誌着晶片製造關鍵材料——單晶納米銅——實現國產化量產。據報道,單

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210604/477528440967270400604793.jpeg/jPN-SKx0n5pHyKqHVkj5rA7tNd0Wy97oJTP1UyUz9VM?v=w1280r16_9
哇!今次厲害了!

中國唔係要搞壟斷, 係要打破壟斷, 掌握技術, 共制行業標準, 不被霸權國家壟斷, 阻礙科技發展,

例如5G發展已被霸權國家打亂, 對全世界人類無好處,
新冠肺炎大陸就係多5G基站, 準確找出疑似密切接觸者,
其他國家未建好, 難以控制疫情.

既然中國自主開發晶片成功,咁D稀土唔好再賤價出售啦,等美國自己掘稀土

引用:
原帖由 Chobis 於 2021-10-3 07:46 PM 發表
既然中國自主開發晶片成功,咁D稀土唔好再賤價出售啦,等美國自己掘稀土
正在組成超級稀土集團, 更有效便用稀土資源, 以提升定價權。

2021年9月24日 彭博社:內地擬整合稀土企業成南北兩大集團:

南方將以
中國五礦集團與
中國鋁業集團、
贛州市政府所屬南方各地的稀土資源業務為主,
形成一家南方稀土集團,最終將控制絕大部分中、重稀土。

北方則以
北方稀土為主導,整合北方各地資源,形成一家北方稀土集團,最終控制絕大部分輕稀土。

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-10-3 07:41 PM 發表
中國唔係要搞壟斷, 係要打破壟斷, 掌握技術, 共制行業標準, 不被霸權國家壟斷, 阻礙科技發展,

5G單嘢會做成全世界得中國有條件向前發展,其他仆晒街。

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-10-3 07:39 PM 發表

哇!今次厲害了!
要爆了

比人摙住條頸嘅難題多籮籮,解決晒至一次過曬冷喇,否則搬唔出貨,鬼知你係真係假!?

引用:
原帖由 進擊的樹熊 於 3-10-2021 19:58 發表
比人摙住條頸嘅難題多籮籮,解決晒至一次過曬冷喇,否則搬唔出貨,鬼知你係真係假!?
整到都唔講

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-10-3 07:41 PM 發表

放心,下一個領導會大膽進取揮軍征服全球統一貨幣完成大業平天下,地球人從此安居樂業衣食無憂 大同世界

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2021-10-3 08:00 PM 發表

放心,下一個領導會大膽進取揮軍征服全球統一貨幣完成大業平天下,地球人從此安居樂業衣食無憂 大同世界
地球咁大, 管來都煩啦,
搞定自己, 大家做下生意,
唔好似得美國咁, 全球打劫, 搞到烽煙四起, 戰亂處處, 全世界人安居樂業就得啦.

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-10-3 08:12 PM 發表

唔好似得美國咁, 全球打劫, 搞到烽煙四起, 戰亂處處, 全世界人安居樂業就得啦.
做大國要有大志

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-10-3 08:12 PM 發表

係囉,以前美國未獨霸時世界好和平

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]