• 瀏覽: 2,668
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
開發新界土地議題,料為本周三(6日)公布《施政報告》的重頭戲。《香港01》早前報道,當局計劃放寬「祖堂地」出售門檻、增加新界北地積比等方法,

未來廿年, 香港會缺乏大量基建從業員;政府宜同時計劃發出工簽, 輸入外勞~

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/683 ... utm_medium=referral

「一係深閨、一係澳門」
東鐵,西鐵
都已迫爆
不起新線分流
只會引起更大民怨

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-3 03:09 PM 發表
東鐵,西鐵
都已迫爆
不起新線分流
只會引起更大民怨
你捉錯用神啦, 興建跨海鐵路係連接「前海」;伸延東鐵係發展東北新市鎮。

道路日塞夜塞
痴線政府
完全沒辦法

掂哂啦, 起得鐵路就起埋樓, 又係一盤生意.

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-10-3 03:15 PM 發表

你捉錯用神啦, 興建跨海鐵路係連接「前海」;伸延東鐵係發展東北新市鎮。
我知
聯系內地呀嗎
通左關未?
香港高鐵:已成廢鐵

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-3 04:21 PM 發表

我知
聯系內地呀嗎
通左關未?
與大陸「對接」係長遠事業;豈可受短期的封關阻礙?!

就業機會全部逼哂係港島+觀塘,仲繼續呢套南北運輸思路,真係玩殘市民

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-10-3 04:23 PM 發表

短期?吾覺喎。

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2021-10-3 04:23 PM 發表

短期封關?
你不要幻想
你看馬交?有一個case,廣東即刻封你關

同大陸不受限制的通關?
發下夢好了

除非大陸也搞病毒共存

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-10-3 04:21 PM 發表

我知
聯系內地呀嗎
通左關未?
通關隨時都可以,但條鐵路起左係度就係度,你話廢鐵,將來逼過西鐵你到時都無聲出,而家深港融合係大勢所向,香港地產黨AO黨都阻唔到中央的指令,尤其19年暴動后,香港的最終決策權真正收歸中央

起了高鐵及港珠澳大虧本用途不大
沒有同香港人對接

學深圳起多兩條境內地鐵香港人才得益

引用:

現時世界各地疫情都爆得很利害,今次呢隻病毒無可能短期消失.
OK,就算357年後搞掂俠恢復正常通關,只要美腳佬亡我之心不死,跟住又製造另一隻病出來.跟住大陸咪又再封死關口!
經過今次疫情,回國內投資買㜢都起咗好大介心。

主題標籤 #施政報告
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]