• 瀏覽: 13,296
  • 回覆: 28
我唔止罵香港,我連日本,台灣,都罵

我只能講,而家啲人唔想生孩子,唔係政府監管唔好

而係政府往死裏去管,管太多,反至人民更唔想生

社會不是企業

企業希望全世界錢流入自己口袋千其實唔好走

社會就唔同,錢係一個人流出,就會流入令一個人

而你地用企業心態去諗社會,所以好多問題係你地自己做出來

我去日本唔係好多次,我唯一去東京,見到好多食市都係流行食客自己清理,店內只得兩個店員

一間店請少一個人表面上減少支出,但其實減不了太多

但當成個東京都係咁,咁個東京無左十萬個工作職位

但對於一個四人家庭為例,一個人工作同兩個人工作,經濟情況差好遠

收入少就減少支出

所以政府應的想下增加人民收入,而唔係不停收費收費,增加人民負擔

增加人民負擔同時,又減少政府開支,最好零醫療開支

而香港呢?學日本搞垃圾收費計劃,都係市民支出,想賺錢,我古賺唔到好多

希望香港政府唔好亂來

仲有,中國而家禁止保習班

因為到你地最愛歐巴,韓國仔情況,韓國保習情況嚴重,中國認為是這問題至生育下降

你地自己諗

唔係人人都大把錢

恰恰相反。
對生育率影響最大的因素是:女性的教育程度。
女性受教育程度越高的國家,生育率越低。
而女性受教育高,卻正是社會文明發達的標誌。

就因為女性教育水平高,女性都有自己事業,以事業為重

生一個孩子,又要錢又要時間

不如留返時間去工作

不如留返啲錢去投資(去日本)

仲有,唔止讀書多既女人要返工,讀書少既女人一樣要返工

現在普遍有學識嘅年輕人都不願生育、年代唔同不再係勞動社會,生育問題都係各國政府嘅前題。
有唔少國家對生育作出獎勵。
與其說弱智政府令國民不願生育不如說國民不願生育吧。

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-3 10:05 AM 發表
現在普遍有學識嘅年輕人都不願生育、年代唔同不再係勞動社會,生育問題都係各國政府嘅前題。
有唔少國家對生育作出獎勵。
與其說弱智政府令國民不願生育不如說國民不願生育吧。
年輕人響個人生活上嘅取向, 仲有科技發展, 亦都對一個國家或地區嘅生育率有所影響。

所以咪話同政府弱唔弱智無關。
好明顯係發帖人智商有問題。

引用:
原帖由 分享者 於 2021-10-2 09:35 PM 發表
我唔止罵香港,我連日本,台灣,都罵

我只能講,而家啲人唔想生孩子,唔係政府監管唔好

而係政府往死裏去管,管太多,反至人民更唔想生

社會不是企業

企業希望全世界錢流入自己口袋千其實唔好走

社會就唔同,錢係一個人流出,就會流入令一個人

而你地用企業心態去諗社會,所以好多問題係你地自己做出來

我去日本唔係好多次,我唯一去東京,見到好多食市都係流行食客自己清理,店內只得兩個店員

一間店請少 ...
阿智將,全世界生育率最高嘅國家包括Niger, Somalia, Congo, 唔通你覺得佢地政府好勁

回6.7樓,到低你地兩個係唔洗返工既少奶奶定含金鎖匙出世

如果聽日你個仔班主比你老婆,話聽日5點,開家長會,全部都要到!!!

之後你老婆話,聽日政府強制老人醫院檢查,佢要推老爺去醫院

所以叫你去,你估下你會點

發達國家幾乎都是 弱智
要不是 有 落後國家韭菜不斷給發達國家 繼續供應韭菜
發達國家早就自我毀滅了 

提示: 違規內容已被屏蔽
我只想講,有人話政府幫果行死果行

係因為政府每搞一件事,都必要派啲人去搞市民,啲市民係要返工

可能浪費一些時間,最大可能是收費

唔好意為收你少少錢無所謂

但搞下搞下,市民就好麻煩

又出膠貼...
消費券有冇得睇醫生架,睇睇佢好喎,

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-3 11:11 AM 發表
所以咪話同政府弱唔弱智無關。
好明顯係發帖人智商有問題。
講得全對。過去兩年見唔少

引用:
原帖由 分享者 於 2021-10-3 01:18 PM 發表
回6.7樓,到低你地兩個係唔洗返工既少奶奶定含金鎖匙出世

如果聽日你個仔班主比你老婆,話聽日5點,開家長會,全部都要到!!!

之後你老婆話,聽日政府強制老人醫院檢查,佢要推老爺去醫院

所以叫你去,你估下你會點
唔去囉

引用:
原帖由 分享者 於 2021-10-3 02:10 PM 發表
我只想講,有人話政府幫果行死果行

係因為政府每搞一件事,都必要派啲人去搞市民,啲市民係要返工

可能浪費一些時間,最大可能是收費

唔好意為收你少少錢無所謂

但搞下搞下,市民就好麻煩
有人話唔係喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]