• 瀏覽: 18,671
  • 回覆: 168
+11
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2021-10-1 02:43 PM 發表
生死有命,死者已矣,美國都已死70萬人,都追究唔到特朗普,更唔駛諗賠償。
咪係,一句漂白水殺菌,就幾多白痴攞嚟當水咁飲囉。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2021-10-1 12:59 PM 發表
兩船長己判刑,海上意外可以查改善之處,但如何能追究官員,難道是為了賠償?

交通意外也難追究汽車製造公司,何況官員。
意外就是意外,為何要登船看煙花,選擇登船的人也有責任,為何之前不買重保險?
你5知就睇清楚乜事先,意外涉及當年驗船,政府有人失職

有幾心寒? 唔好個個代表全香港人啦好唔好?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-10-1 04:57 PM 發表

最好將責任推到一個大把錢的人或機構身上
船長係窮鬼,冇錢賠,佢坐監對家屬毫無著數
Exactly,人就番唔到黎,錢可以

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-10-1 11:38 PM 發表

我當年都知,如果是嚴重驗船失職,架船唔撞都會沉,如果不是導致沉船的主要因素,可以內部紀律處分,

引用:
原帖由 一名業餘足球員 於 2021-10-1 10:14 AM 發表
編按:南丫海難發生已 9 年,死者家屬在海難 9 周年前夕向外界發公開信,批評兩任行政長官未有正視家屬訴求,檢...

十月一日、 南Y島海難九週年, 三十九條人命, 每年今日十月一日只會記著這件事, 除海事處班公務人員,付責調查的人,其他香港人永世難忘,涉事的海事處公務員你睡得安樂嗎? 39人命39個家庭。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/society/南丫海難死者家屬公開信-特區政府處事雙重標準讓市民感到心寒
根本就係意外,關 高官局長 咩事? 佢哋 迫人 出海坐船睇煙花?

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-10-1 05:13 PM 發表

我估封公開信可能係由立場寫的,不如問下個總編輯佢想點撚樣,係咪要交換釋放佢老婆?
陳沛敏好慘,所以佢老公幫佢報仇

引用:
原帖由 golfboy 於 2021-10-1 11:38 PM 發表

其實以前世界各地好多空難都係維修有問題導致,但好似從來都未聽聞過會拉維修出錯嗰位技工坐監

引用:

咦,唔通有戇鳩仔唔知道,負責驗船既助理處長已經判刑?

引用:
原帖由 golfboy 於 1-10-2021 11:38 PM 發表

要追究d高官,唔好搞d前線公務員
隻船幾時下水的?係咪回歸前?洗唔洗引渡彭定康返來受審?

離開香港呢個心寒地方啦

引用:
原帖由 一名業餘足球員 於 2021-10-1 10:14 AM 發表
編按:南丫海難發生已 9 年,死者家屬在海難 9 周年前夕向外界發公開信,批評兩任行政長官未有正視家屬訴求,檢...

十月一日、 南Y島海難九週年, 三十九條人命, 每年今日十月一日只會記著這件事, 除海事處班公務人員,付責調查的人,其他香港人永世難忘,涉事的海事處公務員你睡得安樂嗎? 39人命39個家庭。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/society/南丫海難死者家屬公開信-特區政府處事雙重標準讓市民感到心寒
想點呢?
要錢還是公道

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-10-2 03:18 AM 發表

要追究d高官,唔好搞d前線公務員
隻船幾時下水的?係咪回歸前?洗唔洗引渡彭定康返來受審?
有機會係老董,你敢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]