• 瀏覽: 18,636
  • 回覆: 168
+11
編按:南丫海難發生已 9 年,死者家屬在海難 9 周年前夕向外界發公開信,批評兩任行政長官未有正視家屬訴求,檢...

十月一日、 南Y島海難九週年, 三十九條人命, 每年今日十月一日只會記著這件事, 除海事處班公務人員,付責調查的人,其他香港人永世難忘,涉事的海事處公務員你睡得安樂嗎? 39人命39個家庭。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/society/南丫海難死者家屬公開信-特區政府處事雙重標準讓市民感到心寒

係咪賠得少呀?

十月一日 南丫島海難日
十月一日 南丫島海難日
十月一日 南丫島海難日

引用:
原帖由 一名業餘足球員 於 2021-10-1 10:14 AM 發表
編按:南丫海難發生已 9 年,死者家屬在海難 9 周年前夕向外界發公開信,批評兩任行政長官未有正視家屬訴求,檢...

十月一日、 南Y島海難九週年, 三十九條人命, 每年今日十月一日只會記著這件事, 除海事處班公務人員,付責調查的人,其他香港人永世難忘,涉事的海事處公務員你睡得安樂嗎? 39人命39個家庭。

新聞來源連結:
https://www.thestandnews.com/society/南丫海難死者家屬公開信-特區政府處事雙重標準讓市民感到心寒
徹查意外、絕不姑息
呢d口號式說話
今時今日仲有香港人信咩

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-10-1 12:50 PM 發表

徹查意外、絕不姑息
呢d口號式說話
今時今日仲有香港人信咩
依家有國安法喎

個局長都坐緊監你哋仲想點撚樣?
擺明一班黃絲十月一尋釁滋事。

引用:
原帖由 billyfung11 於 2021-10-1 12:50 PM 發表

徹查意外、絕不姑息
呢d口號式說話
今時今日仲有香港人信咩
依家已經好過港英時代好撚多。

兩船長己判刑,海上意外可以查改善之處,但如何能追究官員,難道是為了賠償?

交通意外也難追究汽車製造公司,何況官員。
意外就是意外,為何要登船看煙花,選擇登船的人也有責任,為何之前不買重保險?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-10-1 01:03 PM 發表
今日亦都係Madam Lam頭7,作為一位撐警人士,今日我真係慶祝唔落
佢哋會話:國家生日遠遠重要過紀律部隊個人員生死。

黑媒變態既程度令人心寒,又消費死人

引用:

徹查意外、絕不姑息
呢d口號式說話
今時今日仲有香港人信咩
太子站死咗人, 新屋嶺強姦呢啲假到一個點嘅文宣都有你呢啲咁嘅人信啦

引用:

徹查意外、絕不姑息
呢d口號式說話
今時今日仲有香港人信咩
一個個反中白痴斷皮, 政府係做係到呀...

當然身為反中白痴果d, 一定不滿...

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-10-1 01:03 PM 發表
今日亦都係Madam Lam頭7,作為一位撐警人士,今日我真係慶祝唔落
其實每個做紀律部隊的人和家人,都知道危險工作有風險,對傷亡都有心理準備,節哀順變。

無限同情,

但家屬亦太過了!

主題標籤 #海事處
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]