• 瀏覽: 2,497
  • 回覆: 18
【on.cc東網專訊】新冠肺炎疫苗接種計劃推出多月,但長者接種率一直偏低。港府近日着手向安老院舍長者「谷針」,擬要求院友家屬就到診醫生的接種建議書選擇「不反對/贊成接種」或「不贊成接種」,若不贊成接種,須提供原因並確認明白不接種疫苗的風險,包括感染重症後的死亡風

安老院長者不打針 家屬須簽字解釋 林正財否認谷針

【on.cc東網專訊】新冠肺炎疫苗接種計劃推出多月,但長者接種率一直偏低。港府近日着手向安老院舍長者「谷針」,擬要求院友家屬就到診醫生的接種建議書選擇「不反對/贊成接種」或「不贊成接種」,若不贊成接種,須提供原因並確認明白不接種疫苗的風險,包括感染重症後的死亡風險。行政會議成員、安老事務委員會主席林正財表示,做法與院舍接種流感針一致,認為不存在施壓,又指期望冬季前擴展至全港的院舍。本報正向社會福利署查詢。

安老服務協會主席陳志育表示,政府昨日(29日)起在10間安老院舍推行先導計劃,安排到診醫生為院友家屬舉行健康講座,家屬可即場諮詢醫生。醫生為院友評估健康狀況後,若適合接種,會發出一份疫苗接種建議書,家屬可選擇「不反對/贊成接種」或「不贊成接種」,如不贊成須提供原因,並確認明白不接種疫苗的風險。不過,據他了解,簽署文件並非強制性,就算不打針及不簽署文件,也應該不會追究責任。他預料,先導計劃將於10月內完成,屆時再因應效果考慮擴展到其他院舍。

陳續指,雖然香港疫情受控,但總有一日社會要學習與病毒共存,因此接種疫苗上不應與世界脫軌,認為簽署文件可讓家屬書面確認明白不打針的風險,做法積極也合理。就社會質疑「不反對」不代表「同意」打針,他相信當局選取的字眼有助減低家屬的心理包袱,如院友接種後出現副作用,家屬難免會自責。

行政會議成員、安老事務委員會主席林正財今(30日)出席記者會後表示,現時長者接種率低,單是安老院的長者接種率只有個位數字,連同殘疾院舍才有約10%接種率,因此微調院舍接種安排,與每年的流感針接種流程看齊,如院友可打流感針,也建議儘快接種新冠疫苗,除非有急症。不過,現時有近40%在安老院居住長者未有家人,或未能聯絡家人。

對於是否存在谷針,林指不存在施壓,稱醫生一向是以病人的最佳利益為本。若家人反對,只要表達清楚意願,就不用接種疫苗,新做法只是讓家屬了解清楚接種疫苗與否的風險。目前暫時未有擴展至全港院舍的時間表,但期望在冬季前完成,因為冬季流感季節將至,院友需要接種兩劑新冠疫苗及一劑流感疫苗,而每針需要相隔14日,時間壓力相當大。

--------------------------
咁做就明迫d長者去打, 個問題系, 你老母打死d人, 永遠都系話同疫苗無關, 死左, 都系話佢本身有病! 吊你老母, 咁你又叫人打, 又唔肯定長者打左有無事, 無打反而未必有事, 打左都系會中, 仲要有可能引發其他病症而死亡

你老母, 垃圾政府成日叫人去問醫生
有次, 醫生咁答

1) 打應該無問題既, 不過如果你驚, 就唔好打吊你老味, 有講等于無講
又有次
2) 而家d老人家都無人打, 最好唔好打羅

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/安老院長者不打針-家屬須簽紙解釋-林正財否認谷針-090211334.html

狗會在我腳下,大細掌於手中
哪個再敢多說話,夷平狗會是誰
哪個可以稱霸,誰人戰績高過孤家
高高在上 諸君看吧 朕之戰績美好如畫
登山踏霧 指天笑罵 捨我誰堪誇
引用:
原帖由 tailo88 於 2021-9-30 08:52 PM 發表
【on.cc東網專訊】新冠肺炎疫苗接種計劃推出多月,但長者接種率一直偏低。港府近日着手向安老院舍長者「谷針」,擬要求院友家屬就到診醫生的接種建議書選擇「不反對/贊成接種」或「不贊成接種」,若不贊成接種,須提供原因並確認明白不接種疫苗的風險,包括感染重症後的死亡風

安老院長者不打針 家屬須簽字解釋 林正財否認谷針

【on.cc東網專訊】新冠肺炎疫苗接種計劃推出多月,但長者接種率一直偏低。港府 ...
不良

一早已知呢個無能政府無賴都一個點㗎啦~
乜柒都話唔關佢地事,就算打針有事都你地班市民身體本身自己身體有問題😤,想政府賠錢你哋班市民,你地死咗條心吧啦!

引用:
原帖由 frogmaggie 於 2021-9-30 09:04 PM 發表
一早已知呢個無能政府無賴都一個點㗎啦~
乜柒都話唔關佢地事,就算打針有事都你地班市民身體本身自己身體有問題😤,想政府賠錢你哋班市民,你地死咗條心吧啦!
佢老母, 想死多D人, 減輕財政負擔

林正財否認谷針, 可圈可點...

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-10-1 08:05 AM 發表
林正財否認谷針, 可圈可點...
你谷針無問題, 但唔該你唔好羅老人家條命黎玩!

無打疫苗既長者中左招,基本一隻腳入棺材
舊年年中安老院爆發,差唔多死左四分一

當然,有D人可能諗住早D收遺產。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-1 09:44 AM 發表
無打疫苗既長者中左招,基本一隻腳入棺材
舊年年中安老院爆發,差唔多死左四分一

當然,有D人可能諗住早D收遺產。
打左就唔會死?

無打同打左的 死既機率又幾多比幾多, 專家?

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-10-1 10:51 AM 發表
係咪谷針,每個人都自有判斷
我唔理佢系咪谷, 但系唔羅人地父母黎玩

要人簽字解釋?老人家唔打的話會被針對嗎?

引用:
原帖由 tailo88 於 2021-10-1 10:52 AM 發表

打左就唔會死?

無打同打左的 死既機率又幾多比幾多, 專家?
無打既長者死亡率係打左既幾十倍。

有D戇鳩仔自己唔識得睇論文,都應該關心下新聞。

長者真係要慎重考慮

引用:
原帖由 幪面超人 於 2021-10-1 12:38 PM 發表
長者真係要慎重考慮
博唔過

最衰醫生都唔敢肯定
出左事, 就一句, 佢有潛在隱病

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]