• 瀏覽: 66,160
  • 回覆: 578
+17
引用:
原帖由 sniperkill 於 2021-9-29 23:21 發表

環球時報話而家係有序用電,一切盡在掌握中
有序用電同限電 係同義詞

寧要官媒 不要燃煤

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-9-29 09:20 PM 發表

睇戲……今個冬天加特別場
攬炒了,鐵礦石升,鋼價就升。只有原材料供應商發大財。

引用:
原帖由 史太夫 於 2021-9-29 10:27 PM 發表
習棋王智算華容,簡單一招收一收油,國家休養生息一吓又可以環保.... 一招已經搞L到美畜國雞毛鴨血,杜指納指日日食L咗瀉藥,超級通脹日日等死。出口收一收掣,美畜寄生蟲已經貨架空空,零售瓜L晒嗌晒救命。人人買定花生等睇美畜鳩爆,今次美畜死L得好慘呀屌!
重棋王,阿爺都屌柒你班低級紅高級黑搞亂檔🤣🤣

恒大也好,限電也好,都係中央整治不顧大局既企業/地方政府既策略。

中國之前關停大量煤礦,到今日煤炭自足率仍有96%,如果中央真係要保障供電,早幾個月增產,你估好難咩?

當歐美進入冬季時,物資短缺加上肺炎復發引致社會動盪。慢慢享受民主自由的真諦吧…

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-9-29 09:41 PM 發表

官媒都罵你班人
低級紅
高級黑
反省下先出來講野啦
唔通官媒會話係呀,係要老尾知無咗中國連底褲都無得著咩

有些事只可做,說不得。抵罵

現在越南,印度很多工廠停工因疫情,而英國,美國物價已升很多,現在中國停電限產,勢必令全球價格通脹上升

引用:
原帖由 mib04 於 2021-9-29 11:30 PM 發表
一放就亂,一亂就收,一收就死...
全球產業鏈要重新布局,不能倚靠一個變數太多的地方
一早走咗好多啦,先發現其他地方更不可靠又要死返嚟之嘛

引用:
原帖由 kitty2000 於 2021-9-30 00:46 發表
現在越南,印度很多工廠停工因疫情,而英國,美國物價已升很多,現在中國停電限產,勢必令全球價格通脹上升
老尾大把錢,多的可擦屁股用,就是不知能否飽肚抵餓

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-9-29 09:41 PM 發表

東北冬天停電 死幾十萬人不是無可能 尤其油煤供暖設備已經拆掉
讀萬卷書,不如行千里路

假新聞,唔係電荒,係避免產能過盛,做謠居心叵測

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2021-9-29 09:59 PM 發表
燈火通明
係東北方面碳超排標先被一刀切停電,南方因為電網唔同,所以民生無影響反而要啲廠就停晒產…係啲黃民喜愛天朝負面消息睇啲唔睇啲,所以先打丁丁囉

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-9-30 12:00 AM 發表

有序用電同限電 係同義詞
你的中文水平好差!

發電用動力煤由年初至今已經升了約一倍,中國電廠每度電要蝕0.1元,一 天就可以虧蝕1百萬元,調高電費勢在必行

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]