• 瀏覽: 21,728
  • 回覆: 121
+5
慢煮定係無煮過??

唔好得罪廚房佬,冇好下場架

引用:
原帖由 人之初大大 於 2021-9-29 07:57 AM 發表

昆人未食過慢煮咩,點會係咁架
剛剛解凍80%🤔🤔

如果係 "慢煮" 牛扒就好正常和,不過都應該煎兩西保肉汁

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-9-29 07:15 AM 發表
我會要求八成熟
暴殮天物,扒房靚牛扒就浪費晒,茶餐廳嘅就一定要全熟先敢食

引用:
原帖由 冬眠小水管 於 2021-9-29 08:53 AM 發表

太生會出血水
西人話嗰啲唔係血水 係肉汁。不過樓主相中之物應該係未完全解冰,以至外熟內生

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2021-9-29 07:44 AM 發表
睇個款連三成熟都無。
睇清楚個meun 係咪Blue steak

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-9-29 07:17 AM 發表

牛牛咁可愛咁有靈性,仲係人類好朋友,又有咁多野可以食都仲要食牛牛,真未開化也
因為跟咗西方鬼佬習慣。
鬼佬食牛扒,香港人又跟住食牛扒。
鬼佬唔食狗,香港人又跟住唔準食狗,仲要鬧食狗嘅大陸人

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-29 07:19 AM 發表
點解唔叫9成熟? 牛扒一定有得揀幾多成熟的。同埋唔開名點對質?
慢煮沒有九成熟的.

引用:
原帖由 crunchcookies 於 2021-9-29 08:57 AM 發表
如果係 "慢煮" 牛扒就好正常和,不過都應該煎兩西保肉汁
正確,兩邊都要煎封保肉汁就完美.

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-9-29 07:06 AM 發表
近日本港有網民在扒房點慢煮牛扒,結果上菜時卻發現是全生牛扒,索價400多元,直言無法接受。事後他在網上發文分享中伏經歷,經投訴後,店員把全生牛扒拿去煎,惟煎完底面,牛扒裡面仍流血水,「又凍又血腥」。事

https://static02-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3055000/3057087/steak_exmobile_20210911_E_V2_1024.png ...
好像仲聽到牛叫的哞哞聲

慢煮定解凍........
好想知係邊間餐廳咁出色, 
不過正常牛扒就算2, 3成熟有血水, 都唔會有腥咪
基本上塊扒既質素都好有問題

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-9-29 07:49 AM 發表

我一般喜歡吃三成熟
直情覺得冇煮過,溶左雪就上碟

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-9-29 07:15 AM 發表
我會要求八成熟
識食🐂一定係5成熟,但4邊一定要煎香封住肉汁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]