• 瀏覽: 10,764
  • 回覆: 13
本屆政府任期剩下不足一年。勞工及福利局長羅致光接受報章專訪時表示,下屆政府在取消強積金對沖後,需要研究加強公共年金與強積金配合,包括是否將強積金自動、甚至強制轉為年金。他解釋,隨着退休人數增加,若果他們不將財產演化成穩定收入,只有數百萬元退休金,便可能造成很多人「不敢洗錢」、不願消費現象,經濟會因此收縮。

強積金 "強制" 轉年金是剝奪打工仔的退休保障

退休後的強積金將轉入公積庫房,再從公積庫房每月 "唧牙膏" 給打工仔

姓羅的,一定成為打工仔千古罪人

新聞來源連結:

https://www.wenweipo.com/a/202109/28/AP615297efe4b08d3407dce72c.html

引用:
原帖由 andysan4 於 2021-9-29 08:55 AM 發表
一世供養基金佬
姓羅的,一定成為千古罪人

引用:
原帖由 happyhappyguy 於 2021-9-29 08:57 AM 發表
仆街又想屈錢!
姓羅的, 手持一把鐮刀,又想方法割打工仔韭菜

引用:
原帖由 007star 於 2021-9-29 09:17 AM 發表
有幾多市民有四百萬
叫姓羅的,賣屋、賣樓、賣車,all in 成副身家買年金

引用:
原帖由 kim168 於 2021-9-29 10:52 AM 發表
有數百萬元退休金,都不敢洗錢???? 個腦係未有問題????
一百萬,都唔夠梅X芳媽媽洗一年!!

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-29 11:13 AM 發表
將個波交比人
姓羅的,應該將副身家全部買哂年金, 好過交比人

引用:
原帖由 青瓜俠 於 2021-9-29 11:43 AM 發表
自己財產變咗福利?
無良局長建議

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-29 12:33 PM 發表
強積金改長糧制,對某些不懂投資的人可能係好事,若果計劃不是強制性,我又覺得對退休人士係一種保障,值得研究一下喎
若果2000年推行強積金/年金,二選一還可,現在強積金 "強制"變年金變相 "割韭菜"

引用:
原帖由 leshui 於 2021-9-29 12:46 PM 發表
供咁多年仲要唔比攞返?即係逼人移民姐?
仲要係移民去英國BNO唔能夠攞,違反法律規定

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-9-29 12:50 PM 發表
強積金都未搞好,未搞咁多野啦。
姓羅的, 要割韭菜, 成熟的 mpf 韭菜,當然要收割

引用:
原帖由 月之民 於 2021-10-2 11:04 PM 發表
我以為5毛會撐政府tim
有利益關係, 撐政府至奇

引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-10-3 06:44 PM 發表
一次過拎走有冇咁多現金回呀
有可能姓羅的, 已知道香港的 mpf 被掏空,出此下策

引用:
原帖由 老納 於 2021-10-15 07:13 AM 發表

咁你仲唔快啲離開!
就算離開, 政府也想盡方法唔想比你攞返 MPF!😁😁😁

要同積金局打官司嗎 要排期到五、六年之後才開庭

引用:
原帖由 老納 於 2021-10-16 05:53 AM 發表

我啲朋友將會去英國,我問佢MPF點,佢一句「預咗冇架啦」!
開完庭,仲要等到 2047 年才有審判結果!

有咗審判結果,也要簽字申請,等佢地寄出支票 最快要到 2050 年才收到強積金

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]