• 瀏覽: 10,788
  • 回覆: 145
引用:
原帖由 andysan4 於 2021-9-29 08:55 AM 發表
一世供養基金佬
姓羅的,一定成為千古罪人

而家明白新冠專科退休人士。

引用:
原帖由 五龍太子 於 2021-9-29 05:47 AM 發表
本屆政府任期剩下不足一年。勞工及福利局長羅致光接受報章專訪時表示,下屆政府在取消強積金對沖後,需要研究加強公共年金與強積金配合,包括是否將強積金自動、甚至強制轉為年金。他解釋,隨着退休人數增加,若果他們不將財產演化成穩定收入,只有數百萬元退休金,便可能造成很多人「不敢洗錢」、不願消費現象,經濟會因此收縮。

https://dw-media.wenweipo.com/dams/wwpproduct/image/202109/28/615297b8e4b0ec4dc8a8a2d5.jpeg
點解政府唔自已做,要將市民既錢奉獻比大財團

供咁多年仲要唔比攞返?即係逼人移民姐?

引用:
原帖由 happyhappyguy 於 2021-9-29 08:57 AM 發表
仆街又想屈錢!
姓羅的, 手持一把鐮刀,又想方法割打工仔韭菜

引用:
原帖由 007star 於 2021-9-29 09:17 AM 發表
有幾多市民有四百萬
叫姓羅的,賣屋、賣樓、賣車,all in 成副身家買年金

強積金都未搞好,未搞咁多野啦。

搞咁多野,不如加稅然後退休每月發放退休金,簡單直接

引用:
原帖由 kim168 於 2021-9-29 10:52 AM 發表
有數百萬元退休金,都不敢洗錢???? 個腦係未有問題????
一百萬,都唔夠梅X芳媽媽洗一年!!

強積金出個app,好似基金池比個人監管仲好啦,政府冇咪去割囉。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-9-29 11:13 AM 發表
將個波交比人
姓羅的,應該將副身家全部買哂年金, 好過交比人

引用:
原帖由 青瓜俠 於 2021-9-29 11:43 AM 發表
自己財產變咗福利?
無良局長建議

對沖問題都未攪好, 重講乜其他野

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-9-29 12:33 PM 發表
強積金改長糧制,對某些不懂投資的人可能係好事,若果計劃不是強制性,我又覺得對退休人士係一種保障,值得研究一下喎
若果2000年推行強積金/年金,二選一還可,現在強積金 "強制"變年金變相 "割韭菜"

社會經濟都冇人懂得?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]