• 瀏覽: 10,784
  • 回覆: 145
引用:
原帖由 wk221ab 於 2021-10-3 06:44 PM 發表
一次過拎走有冇咁多現金回呀
有可能姓羅的, 已知道香港的 mpf 被掏空,出此下策

引用:
原帖由 老納 於 2021-9-29 08:18 AM 發表
由得啲不善理財又不善計劃嘅長者餓死街頭好過啦!佢哋唔見棺材唔流眼淚架!
比佢地攞筆錢,反而可以頂一段時間。
你要佢地分廿年攞,每月得一二千,即死。
政府只考慮減少福利開支,間接餓死市民。腥講正苦衰L過第三世界國家。

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2021-9-29 09:26 AM 發表
呢啲濕9公務員完全唔知民間疾苦, 有錢邊個唔會用?  強積金再轉年金即是繼續將市民啲錢倒貼政府養班廢物。  爾俸爾祿,民膏民脂,下民易虐,上天難欺。
呢條濕鳩公務員等天收

引用:
原帖由 leshui 於 2021-9-29 12:46 PM 發表
供咁多年仲要唔比攞返?即係逼人移民姐?
迫人x政府

x自己填動詞

引用:
原帖由 五龍太子 於 2021-10-4 12:37 AM 發表

有可能姓羅的, 已知道香港的 mpf 被掏空,出此下策
如果政府咁諗,就真是岸鳩:

首先,退休果班,不是一次過同一時間退咖嘛,梗係一批一批到達退休年齡而退。

其次,又有d後生仔補充,讀書之後不斷加入勞動市場,佢地都會供強積金,所以果資金池不斷有流動出出入入。當然有機會入少過出,但一定不會被掏空。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-9-29 08:49 AM 發表

應該直接派多D老人福利
政府太多錢就會身痕
D錢留返畀私人 社會會更有活力
香港以前都係咁起飛
由政府包底後停強積金對沖呢點唔係咁好。僱主會唔會將工人轉哂一年約唔請長約?
一間公司可以包幾十萬,幾百萬本地公司摺政府走佬都唔掂?😂

引用:
原帖由 stormy10 於 2021-9-29 12:31 PM 發表
強積年金由頭呢過啦。
我舉腳。統一用電子強積金時每人收到一個結餘,可能比現在見到多。但不會少。之後繼續計。法例亦由同日起修正,例如再無用清盤抵償。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-10-14 11:02 PM 發表

比佢地攞筆錢,反而可以頂一段時間。
你要佢地分廿年攞,每月得一二千,即死。
政府只考慮減少福利開支,間接餓死市民。腥講正苦衰L過第三世界國家。
咁你仲唔快啲離開!

引用:
原帖由 老納 於 2021-10-15 07:13 AM 發表

咁你仲唔快啲離開!
就算離開, 政府也想盡方法唔想比你攞返 MPF!😁😁😁

要同積金局打官司嗎 要排期到五、六年之後才開庭

引用:
原帖由 五龍太子 於 2021-10-15 11:46 PM 發表

就算離開, 政府也想盡方法唔想比你攞返 MPF!😁😁😁

要同積金局打官司嗎 要排期到五、六年之後才開庭
我啲朋友將會去英國,我問佢MPF點,佢一句「預咗冇架啦」!

引用:
原帖由 老納 於 2021-10-16 05:53 AM 發表

我啲朋友將會去英國,我問佢MPF點,佢一句「預咗冇架啦」!
開完庭,仲要等到 2047 年才有審判結果!

有咗審判結果,也要簽字申請,等佢地寄出支票 最快要到 2050 年才收到強積金

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]