• 瀏覽: 3,657
  • 回覆: 35
+3
南韓全羅南道日前發生一宗因鄰里噪音問題釀成的命案,一對30多歲夫妻長年被樓下鄰居投訴噪音騷擾,最後竟遭對方用刀斬死,而年邁的父母則被斬至重傷,只有女兒因為躲在房間才得以逃過一劫。

案件發生在全羅南道麗水市,死者金姓夫婦住在事發大廈9樓、經營韓式炸雞餐廳,他們日常會工作至晚間10點多才關店回家。夫婦2013年搬進該棟大廈後,曾多次向親友抱怨,樓下鄰居對於噪音太敏感。夫婦也曾在家中鋪設地墊,以防噪音吵到樓下鄰居。

金姓夫婦育有一對分別讀小學及初中的10多歲女兒,不過她們早已過了會吵鬧跑跳的年紀,加上平時喜歡在房間內繪畫,性格較內向安靜,故造成噪音問題機會不大。

至於姓鄭的34歲疑兇,自2013年起獨自搬進母親名下持有的8樓公寓。他向警方透露,近年來持續受到層間噪音干擾。到周一(27日)凌晨0時33分,鄭男持登山用刀至金姓夫婦家門前敲門大鬧,等到對方從睡夢中驚醒、開門回應後,便隨即上前斬殺對方,並一路至客廳斬死金姓男子的妻子及岳父母。鄭男在犯案20分鐘後,才於凌晨0時55分回到自己的住處,並主動撥打112向警方自首報案。

以後買樓, 除了留意風水外, 真係要留意四週及樓上樓下係咪住白卡那些囉, 命仔緊要

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1743089/即時-國際-遭鄰居投訴噪音騷擾-南韓夫婦被強闖單位斬殺

佢老公又係多膠魚, 樓下條友咁癲, 係咪都應擺把 和道一文字 看屋啦, 佢上黎, 劈返佢轉頭就差唔多 !

而家, 遲咗囉

有句名言講得啱, 有突發時, 要記住, 救到你的人, 只有你自己.

泡菜地台太薄,行路樓下都澎澎聲

這才是真正的房屋問題
樓層單薄隔音差,天天噪音人都癲

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-9-29 12:56 AM 發表
這才是真正的房屋問題
樓層單薄隔音差,天天噪音人都癲
睇黎唔似, 係性金一家不幸, 下面住了似對聲音過敏的儍佬

睇返南韓的建築例要求, 佢間又咁新, 21世紀以後改為150~180毫米,2013年則上調至210毫米。然而,即使樓板厚度增加到240毫米,
출처 : 韓國最大的傳媒機構《中央日報》中文網(http://chinese.joins.com)

比香港的厚多了, 而且仲加了地氈隔音, 仲想點??

問題係佢地可能習慣了太靜環境, 同埋條友可能應要攞白卡的漏網

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-29 12:19 AM 發表
南韓全羅南道日前發生一宗因鄰里噪音問題釀成的命案,一對30多歲夫妻長年被樓下鄰居投訴噪音騷擾,最後竟遭對方用刀斬死,而年邁的父母則被斬至重傷,只有女兒因為躲在房間才得以逃過一劫。

案件發生在全羅南道麗水市,死者金姓夫婦住在事發大廈9樓、經營韓式炸雞餐廳,他們日常會工作至晚間10點多才關店回家。夫婦2013年搬進該棟大廈後,曾多次向親友抱怨,樓下鄰居對於噪音太敏感。夫婦也曾在家中鋪設地墊,以防 ...
條友係咪有精神病,如果樓上真係好嘈,唔止佢一戶聽到啦

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2021-9-29 01:41 AM 發表

我都遇過這些聲音過敏人, 真係少少聲佢都投訴你暈, 誇張到赤足行都話嘈,  呢D人先多問題

另一問題係那姓金的戶主, 條友拿把開山刀在門口嘈都開門???真係唔識死字怎寫

差不多肯定係白卡斬人,但點解要開門?

暴力解決問題

可能佢屋企有鬼

香港都有好多呢d人,我朋友成日俾樓下投訴燥音,
有次帶埋管理員上黎話佢喺屋企打籃球,當時佢全家食緊飯. 

頭條寫緊咩? 長年被噪音滋擾嗰戶比人斬定斬人? 唔該清楚啲

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2021-9-29 01:41 AM 發表

條友應該精神病,依家係人家睡覺時被叫起來殺死🤔🤔

點解唔搬走??

黃畜思維

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]