• 瀏覽: 1,480
  • 回覆: 28

青瓦台發言人朴炅美和國務總理室指,文在寅日前聽取有關被遺棄寵物管理體系改善方案的匯報後,當場向國務總理金富謙表示,應該慎重研究禁食狗肉。金富謙回應稱,將不斷完善動物保護管理體系,包括提升寵物登記率、促進戶外犬絕育、加強動物保護中心監管力度等。

文在寅目前也有養狗,過去一直被外界形容為愛狗人士,這次是他任內首次提出有關倡議。近年韓國狗肉需求減少,當地3大狗肉交易市場已經關閉,首爾2019年起亦禁止屠宰狗隻,惟每年仍有100萬隻狗被屠宰食用。

-----------------------------------
文在寅的政治前途是否到頭了?大選將近只能提出這些建議

新聞來源連結:
https://www.litenews.hk/news/13033-韓國人年吃百萬隻狗-文在寅研立法禁止

冷淡
熱賣及精選
南韓人原來食咗咁多狗!!

點解西方國家只話中國? 韓國人食狗佢地唔理?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-28 06:14 PM 發表

靜雞雞食。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-9-28 06:14 PM 發表

點解日笨人要食鯨魚肉?

引用:

同一件事多數雙標唔係新聞

引用:
原帖由 中國香港001 於 2021-9-28 06:29 PM 發表

點解日笨人要食鯨魚肉?
仲要無其他國家公開鬧日本?

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-28 06:30 PM 發表

同一件事多數雙標唔係新聞
勁多雙標,其實只係針對中國,想阻礙中國發展。

國際狗組織  一早知,  只是永遠只針對中國

越南都係食狗肉大國!

引用:
原帖由 勇敢膠袋 於 2021-9-28 05:58 PM 發表

https://www.litenews.hk/media/k2/items/cache/6dfdf961c172c677b6397c1f4f7009b5_L.jpg?t=20210928_095203

青瓦台發言人朴炅美和國務總理室指,文在寅日前聽取有關被遺棄寵物管理體系改善方案的匯報後,當場向國務總理金富謙表示,應該慎重研究禁食狗肉。金富謙回應稱,將不斷完善動物保護管理體系,包括提升寵物 ...
唔怕,轉來香港食黃狗,大把啦

引用:

何止食狗食蝙蝠世界上好多國家都有人食只有指責中國,菜婆都有食冇人出聲,正宗絕代雙標

養狗唔比人食狗,食狗亦可以唔比人養狗。

帛硫食蝙蝠都入中國數啦.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]