• 瀏覽: 20,731
  • 回覆: 68
引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-9-28 03:42 PM 發表
【明報專訊】林子博上月帶16歲長女詠渝與12歲兒子卓楠低調離港到英國展開新生活。林子博的太太董燕君(Shirley)去年10月因癌症離世,他離開傷心地帶家人出走,抵英國逾一個月,稍安頓下來,他日前拍片報告人在英國的情況;原本他趕8月底前赴英是希望盡快安頓一對子女入學,但一個月後,林子博還未有固定居所要住酒店,子女也未能報讀學校。他透露上月跟子女帶4個行李篋、6袋雜物再加一支結他便上機赴英,為找學校 ...
去過外國長期工幹(>2星期)...先會明白外國生活和在港不同..
剩係飲食習慣,水土都好大唔同..

仲要好多野唔係等人安排,衣食住行樣樣要自己去攪..

幸好而家網上資訊都發達..住行好多時有晒資料,自己努力D其實預先可攪掂..

但食既野,真係身體未必適應..

綠葉既菜少..肉多奶多..冇湯水...

一兩個星期可能有乜野,食多D個身體就出狀況..

仲未計硬水對男士脫髮既影響...

一條中佬,錢又唔係多,又冇門手藝,學人移民根本都估到結果會係點

仲要又仔又女又老婆,幾把口食飯,睇佢點x x

呢D人撈唔掂一定死返香港,咪話我話

冇過千萬身家都唔好學人移民

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-28 04:30 PM 發表
一條中佬,錢又唔係多,又冇門手藝,學人移民根本都估到結果會係點

仲要又仔又女又老婆,幾把口食飯,睇佢點x x
老婆死左...得佢和一對仔女...

低能...
以為一去到英國, 就咩都好快攪掂...
係香港, 搵學校, 搵屋, 都唔會幾日攪掂啦..
仲要人生路不熟...
果然低智商...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-9-28 04:33 PM 發表

老婆死左...得佢和一對仔女...
咁都有三把口食飯

引用:
原帖由 team1234567 於 2021-9-28 03:55 PM 發表
返到自己祖國英國又有自由空氣呼吸乜都值啦
報慘況,為眾籌呀!

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2021-9-28 04:36 PM 發表

咁都有三把口食飯
個囡細細個都推左去做童星...
而家仔女都12-14歲..讀完中學推佢地出黎做野...
估計有2百零萬應該捱到未來4-5年駛費..
加埋肯去打下工..可能頂到5+1,睇下會否被英國玩足6年後,一句唔批居留權被踢返香港吧...

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-9-28 03:42 PM 發表
【明報專訊】林子博上月帶16歲長女詠渝與12歲兒子卓楠低調離港到英國展開新生活。林子博的太太董燕君(Shirley)去年10月因癌症離世,他離開傷心地帶家人出走,抵英國逾一個月,稍安頓下來,他日前拍片報告人在英國的情況;原本他趕8月底前赴英是希望盡快安頓一對子女入學,但一個月後,林子博還未有固定居所要住酒店,子女也未能報讀學校。他透露上月跟子女帶4個行李篋、6袋雜物再加一支結他便上機赴英,為找學校 ...
歡樂時光過得特別快, 又係時候講眾籌啦.

引用:
原帖由 CallMeKSM 於 2021-9-28 04:37 PM 發表

報慘況,為眾籌呀!
唔係為左錢
唔通同你講心咩 ...

幾十歲入
到底有無腦 ?

移民前唔需要計下數 ?
唔需要詳細考慮 ?   

做人做事
都需要量力而為 ...

得談笑,最終都係博同情

真係儍。。。人地話嗰邊好,
就飛咁去,都冇諗清諗楚