• 瀏覽: 32,628
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
+8
美國聯邦通訊委員會(FCC)9月27日表示,將啟動一項19億美元的計劃,向大部分美國農村電訊營運商提供補償,以幫助他們拆除中國華為和中興通訊等被視為國家安全威脅的中國公司生產的網絡設備。路透社9月28日報道,該項目於2021年7月確定,將於10月29日開始接受申請,直到2022年1月14日為止。
2020年,FCC認定華為和中興對通訊網絡構成國家安全威脅,禁止美國公司動用83億美元的政府資金從這兩家公司購買設備。2020年12月,FCC通過了一項規定,要求採用中興或華為設備的運營商「拆除並更換」這些設備。
對於農村運營商來說,這是一個大問題,他們面臨着高昂的成本和難以找到工人來拆除和更換設備。

美國怕中國,看來怕到失常性了,
美國網絡遲早回到石器時代3g算把啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/682040/美國啟動拆除華為中興等中國通訊設備計劃

引用:
原帖由 tomlee021239 於 2021-9-28 11:38 AM 發表

美國真係白痴,華為技術咪又係windows, android, 之類。係咪真係有安全隱患係其次,用19億去做場show, 都唔益窮人。
根本,美國講的唔係通訊問題,而係,

華為網唔容美國繼續偷竊先係死罪

所以美國要華為開建唔成,免阻礙佢世界監聽!

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-9-28 08:51 PM 發表
內地應該拆咗有關美國既公司
中國得9閒同美國一般小學鷄咩,
浪費銀去拆改, 不如留錢加強發展其他好過!

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-9-28 08:41 PM 發表
美國政府咁缺錢,還花這麼多錢落去呢啲無聊事上,想美國再強大恐怕無望。
如美元霸權歸西,
美國真係會窮過鬼

引用:
原帖由 ono119394 於 2021-9-28 09:17 PM 發表

吾怪得諾基亞8324二手機都大賣啦,原來應付老美需求。
美國係停留在這些水準, 看佢地鉄就垃鬼圾.

引用:
原帖由 大口Sam 於 2021-9-28 09:28 PM 發表

挑,新iphone都有問題,禁止佢在國內上網啦
iphone 根本在大陸被剝了不少功能,好似wechat玩唔到嗰類啦,  但總係有班美9以為拿住艾瘋好Hi咁

其係好門+西先啱

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2021-9-29 11:49 AM 發表

今日有新聞, 美國商務部長話中國政府阻撓國內航空公司買波音
即係, 希望同中國做生意賺人民幣.

美國經濟差, 已經浮面.
見過mh370事件及兩單737max墜毀空難,機司全都控制唔到部機釀成災難,係正常人都怕乸咗你波音啦,命仔自己架!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]