• 瀏覽: 2,004
  • 回覆: 20
+2
香港海豚保育學會副會長麥希汶表示,學會日常出海觀察白海豚情況時,會看到港珠澳大橋一帶有走私船停泊。她說,自去年起留意到走私快艇停泊在港珠澳大橋橋躉的數量激增,並經常在大橋以北的沙洲龍鼓洲海岸公園出現。她指該水域是海豚保護區,但曾見過有走私船隻在那裏捕魚、釣魚、掉垃圾及超速駕駛等,憂破壞海床,認為情況令人擔憂。

麥希汶在電台節目表示,每次看到的走私船隻均多達30艘,遇到水警時立即四散,並會在其他船隻間穿插,形容情況危險,她說,水警離開後,走私船隻又會返回原位繼續停泊,她又指,二澳、深屈等對走私船隻而言頗為方便,以往曾留意到水警較難在該海域成功追截。

麥希汶說,近月觀察到,走私船隻已轉至大橋以南的大澳水域停泊,但大澳水域是最多海豚集結的位置,曾經目睹船隻非常接近海豚,而學會觀察海豚時也有走私船隻在旁邊穿插,亦會因走私船太多,阻礙了觀察海豚的路線。

麥希汶又說,這些走私船隻不時會落撈和釣魚,又會丟垃圾落海,影響海洋生態和破壞海床,而船隻長期霸佔海豚保護區,破壞海豚覓食和養育下一代的好地方,對牠們的生存構成很大威脅。

我只係覺得呢個什麼環團出來抽水,  呢間什麼電台又無啦啦搵個環團出來講野做乜鳩呢?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1742252/即時-港聞-港珠澳大橋海域走私船激增-環團憂危及海豚生存

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
咁你地想點je? Madam為左捉走私殉職班曱甴笑9人,咁叫班曱甴去捉囉
仲有海豚係好高智慧,呢度生存唔到自然會揾其他地方生活,唔好用你地個曱甴腦諗d高智商生物

似解放軍船,不似大飛。
解放軍做走私?

引用:
原帖由 男E 於 2021-9-28 11:18 AM 發表
香港海豚保育學會副會長麥希汶表示,學會日常出海觀察白海豚情況時,會看到港珠澳大橋一帶有走私船停泊。她說,自去年起留意到走私快艇停泊在港珠澳大橋橋躉的數量激增,並經常在大橋以北的沙洲龍鼓洲海岸公園出現。她指該水域是海豚保護區,但曾見過有走私船隻在那裏捕魚、釣魚、掉垃圾及超速駕駛等,憂破壞海床,認為情況令人擔憂。

麥希汶在電台節目表示,每次看到的走私船隻均多達30艘,遇到水警時立即四散,並會在其 ...
特區政府應該低調處理,減少水警巡邏,避免與走私客,大劣海關有衝突

引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2021-9-28 11:33 AM 發表

特區政府應該低調處理,減少水警巡邏,避免與走私客,大劣海關有衝突
照咁講都唔需要警察啦, 避免同搶劫犯殺人犯之類起衝突, 係唔係咁呀?

引用:
原帖由 男E 於 2021-9-28 11:18 AM 發表

麥希汶在電台節目表示,每次看到的走私船隻均多達30艘,遇到水警時立即四散,並會在其 ...
點解果啲保育團體唔學外國保育團體主動日常出海攔截呀

引用:
原帖由 racyhk 於 2021-9-28 11:46 AM 發表

照咁講都唔需要警察啦, 避免同搶劫犯殺人犯之類起衝突, 係唔係咁呀?
咁又唔係,查清楚有冇官方背景先拉,免得白白犧牲

引用:
原帖由 ROYHIHI 於 2021-9-28 11:24 AM 發表
咁你地想點je? Madam為左捉走私殉職班曱甴笑9人,咁叫班曱甴去捉囉
仲有海豚係好高智慧,呢度生存唔到自然會揾其他地方生活,唔好用你地個曱甴腦諗d高智商生物
哈哈!不過曱甴應該聽唔明你講緊乜!佢地等緊文宣出,跟住照背

這類組織不關心執法人員生存權
倒關心起海豚生存權起來
又一個麥當奴式反社會行為。

萬箭齊發你知我知單眼佬都知,系驚荒扮唔知

引用:
原帖由 擒高擒低靠腰力2 於 2021-9-28 11:28 AM 發表
似解放軍船,不似大飛。
解放軍做走私?
似就當係?
黑衣人著到曱甴咁,咁食環係咪掃得晒d 曱甴?
井蛙無知到咁戇鳩,真悲哀。

環保撚又鳩叫

最撚討厭呢d環保撚

海豚見到有隻海狗仲驚呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]