• 瀏覽: 32,135
  • 回覆: 9
+4
移民英國子博直言並不是大家相像中很簡單,他現時身處於曼城一間酒店,因為倫敦一線大城市子博坦言居住不起,現時也積極在找屋租住:「原來呢到嘅業主唔係咁隨便租單位畀你住,首先要睇你有冇工作證明,同埋之前聽朋友講願意交一年租金就租到,原來唔係咁樣,呢到業主唔係咁,所以我仲搵緊樓住。」
而找不到房子住,同時會令到家中的兒女不能上學讀書,子博續說所有事有關連性:「你要有學校讀首先要有一個住址證明,咁酒店並唔係一個住址證明,我可以點做呢,我可以租一個民宿,但有啲人話民宿係未必得,都要有一份正式租約先可以報學校,所以依家小朋友未有得報學校。」

有人唔做走去英國做四等人....拖累子女無書讀....

呢D當日呃左班人捐錢俾佢既賤精...擺明又想眾籌....啊唔係...係"行乞"....

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時娛樂/681665/林子博youtube頻道爆英國一個月仲未搵到屋住-唔係想像中咁易

引用:
原帖由 workdboy169 於 2021-9-27 06:34 PM 發表
Lisa 姐幫吓佢
汪阿姐最多俾多盒月餅佢...但裡面只有4個月餅囉.....

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2021-9-27 06:48 PM 發表
之前咁窮,依家富貴曬。比一年租又得,遲下又話開店做生意
到時佢又話自己死左老婆要錢照顧兩個細路......

引用:
原帖由 0987654 於 2021-9-27 06:50 PM 發表
有民主就得啦~喺香港冇民主比你住萬呎大屋連花園都係苟且偷生
當日古天樂,曾志偉,大姐明都有幫過佢.....結果就過橋抽板....

佢咁講法,跟本就無計劃過移民...完全無plan過就去英國...同班BNOer一樣......

引用:
原帖由 Dakiki 於 2021-9-27 07:17 PM 發表
之前成日話窮,原來佢噤有米一家大細去移民
佢將D善款拎晒去移民.....

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-9-27 07:20 PM 發表
日月報又話去到英國搵少左,但有大屋住??
佢住酒店咋...分分鐘只係AB&B....

引用:
原帖由 wingwing127 於 2021-9-27 07:36 PM 發表

佢有九錢買屋咩,又冇工作證明買樓只可以一炮過,打炮就有佢份
"原本子博並不是想移民英國,打算帶同小朋友去加拿大,更透露有朋友幫他在當地搭路可以讓自己做回想做的事,譬如開咪做主持,但最後選擇英國,子博說:「到最後我冇去到加拿大我唔夠分,移民係一個技術移民夠唔夠分,唔夠分,最終過唔到去。」"

人云亦云聽人老點去做BNOer.....

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2021-9-27 09:02 PM 發表

試下找陶傑幫下手啦。
陶賤?佢響劍橋喎......

引用:
原帖由 m40 於 2021-9-27 08:55 PM 發表
咁睇其實當地啲人都唔係好歡迎香港人過去搞搞震
事實上好多英國本土,白右都開始話呢班BNOer搶晒D英國樓盤...最痴線係連果D曳盤,黑盤都俾佢地搶光.....

引用:
原帖由 hetzer 於 2021-9-28 12:36 PM 發表
話晒叫藝人,去bbc睇下有冇工啱做
BBC員工問: Who are you?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]