• 瀏覽: 7,080
  • 回覆: 24
+2
【明報專訊】華為副董事長兼首席財務官孟晚舟上周五(24日)與美國司法部門達成延期起訴協議,加拿大法院隨即撤銷對她的引渡案,令孟晚舟在1028天之後重獲自由。她在處理完法庭程序後立即奔赴機場,乘坐中國政府包機CA552航班從溫哥華起飛,昨(25日)晚抵達深圳。離加前及返回中國後,孟晚舟多次表示對中國政府和黨的感謝,強調「沒有強大祖國就沒有我的自由」。同日,被中國拘捕的2名加拿大公民獲釋離京(見另稿)。

孟晚舟根本就係一個漢奸, 而且中國亦唔見得贏左咩

首先, 孟晚舟已經承認左美國所信述的事情係屬實(係佢本人承認左), 即係話佢承認左美國指控華為的事情係真實, 只係佢唔誋為咁係犯左罪, 等如一個人承認左自己殺左人, 但堅稱自己殺人有理, 殺人無罪一樣
咁亦完全說明左, 佢撤底出賣華為換取自己的自由, 佢作的口供已經幫到美國係中國以外起訴華為(就算係美國政府係美國起訴華為都要講證據), 係美國黎講, 佢攪到佢想要的口供, 咁孟晚舟已無利用價值, 引唔引渡去美國都無所謂了, 當然可以做順水人情

其次, 從時間軸黎睇, 好明顯係加拿大人先上機, 加拿大先放孟晚舟, 由此已可以係交換人質上, 強國又輸左半拍

我唔明對一個撤撤底底出賣華為的人回國, 點解要盛大歡迎? 歡迎漢奸返中國?

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20210926/s00002/1632594984973/認虛假陳述否認欺詐-坐中國包機抵深圳-孟晚舟「回家」-沒強大祖國就沒我自由

令到中國強大, 華為都佔一席位.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-27 12:42 PM 發表

用腦啦!

在美國虛假陳述並非罪行,蓬佩奧日日都講大話,幾時拉過佢?
如有虛假陳述引致有人損失,或會構成欺詐罪,但目前案件中的(可能)受害人並沒有任何損失。而辯方手中己經有文件證明當日已跟滙豐交代得一清二楚,沒有瞞騙成份。
如果官司再繼續,美國並無勝算。
我承認我真係唔識同你溝通

引用:
原帖由 gohomehk1997 於 2021-9-27 11:33 AM 發表
【明報專訊】華為副董事長兼首席財務官孟晚舟上周五(24日)與美國司法部門達成延期起訴協議,加拿大法院隨即撤銷對她的引渡案,令孟晚舟在1028天之後重獲自由。她在處理完法庭程序後立即奔赴機場,乘坐中國政府包機CA552航班從溫哥華起飛,昨(25日)晚抵達深圳。離加前及返回中國後,孟晚舟多次表示對中國政府和黨的感謝,強調「沒有強大祖國就沒有我的自由」。同日,被中國拘捕的2名加拿大公民獲釋離京(見另稿) ...
比喻不倫不類,如果在法庭上已經承認殺人,不管任何理由,法官一判刑。仲俾你走?

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-27 12:52 PM 發表

比喻不倫不類,如果在法庭上已經承認殺人,不管任何理由,法官一官判刑。仲俾你走?
輸到見低, 算啦
無罪放, 美國冇面咪9up咩廷後審拿番渣沙lor

欺詐都冇事,何況虛假陳述

引用:
原帖由 gohomehk1997 於 2021-9-27 12:49 PM 發表

我承認我真係唔識同你溝通
我幾時要你同我溝通?
駁得掂就駁,駁吾掂咪收聲囉。

香港黃棺教曉咗我哋,即使被告有做過控罪所指嘅行為都唔等於有罪

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2021-9-27 12:56 PM 發表

輸到見低, 算啦
無罪放, 美國冇面咪9up咩廷後審拿番渣沙lor
美國夠料仲吾食盡你咩?
放人?美國國家級綁架歷
史上都未試過!

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-27 01:01 PM 發表

美國夠料仲吾食盡你咩?
放人?美國國家級綁架歷
史上都未試過!
美國夠料仲吾食盡你咩<== x 2

引用:
原帖由 良心打白條 於 2021-9-27 12:52 PM 發表

比喻不倫不類,如果在法庭上已經承認殺人,不管任何理由,法官一定判刑。仲俾你走?
無聽過污點證人?

引用:
原帖由 gohomehk1997 於 2021-9-27 11:33 AM 發表
【明報專訊】華為副董事長兼首席財務官孟晚舟上周五(24日)與美國司法部門達成延期起訴協議,加拿大法院隨即撤銷對她的引渡案,令孟晚舟在1028天之後重獲自由。她在處理完法庭程序後立即奔赴機場,乘坐中國政府包機CA552航班從溫哥華起飛,昨(25日)晚抵達深圳。離加前及返回中國後,孟晚舟多次表示對中國政府和黨的感謝,強調「沒有強大祖國就沒有我的自由」。同日,被中國拘捕的2名加拿大公民獲釋離京(見另稿) ...
首先, 告唔入, 人已有走了...

其次,反中白痴又7了...又改變不到了...

引用:
原帖由 gohomehk1997 於 2021-9-27 01:04 PM 發表

無聽過污點證人?
你都幾好笑!

美國要打壓華為,世人皆知手段已經無所不用其極,連強搶民女的卑鄙盜賊行為也不怕世人口實,還須要實際證據嗎?

祖國,我回來了。習主席關心我們每一位中國公民的安危,同樣也把我的事情掛在心上,讓我深受感動。回首三年,我更加明白,個人命運、企業命運和國家的命運是十指相連。我們堅決擁以習主席為核心的黨中央,忠於自己的國家、熱愛自己的事業。在政府的管理規則下,努力發展好企業。國慶即將來臨,提前祝祖國母親,生日快樂。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]