• 瀏覽: 62,134
  • 回覆: 6
+22
引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2021-9-27 08:46 AM 發表
消息指警方在二澳一帶發現一具屍體,懷疑是日前因水警快艇翻艇失蹤的女警。

http://img.tvb.com/ti_img/inews/20210927/entries_615112c6335d191b3d79e56b_2267985247_big_1632703211.jpg

唉,希望你一路好早走啦,RIP

新聞來源連結:

https://news.tvb.com/instant/615112c6335d191b3d79e56b/警方在二澳一帶發現屍體-懷疑為失蹤女警
邊個都好, RIP

若果真係水女警既話, 強烈要求之後水警, 咁既裝備

引用:
原帖由 cwilson1 於 2021-9-27 08:59 AM 發表
佢件救生衣出了咩問題?怎解浮佢唔上海面?
係海中心海浪翻起1,2米高時, D海水係直情灌入口鼻, 加上佢俾人翻返船唔知有無受傷有無失去意識, 亦可能失救至死

最記得南亞海嘯時, 有一船香港人出海玩, 船上唔夠救生衣, 有個男既將自己救生衣俾左個女,

最後反而個男無事, 個女仔走左

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-9-27 09:07 AM 發表

好多人搵唔返親友條屍都會掉西瓜 香港人傳統 今次唔洗掉西瓜都搵得返 警隊高層都算有功啦 靠既係優良既搜索團隊同裝備
做返個人啦, 何苦要係呢D事上面抽水呢

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-9-27 11:05 AM 發表

拜託,邊樹嚟1,2米高浪呀?根本就係無幾個水警執勤時會着好救生衣,戴好頭盔,就算有着都係求其穿上,唔會扣實,從冇諗過會係船上跌落水,所以一跌落水救生衣就甩開。
第一,首先1,2米高浪係好常見, 近岸既浪, 即沙灘既已係水平面1米高, 更唔好講海中心

第二, 有着救生衣無話保證唔浸親, 我自己有係玩獨木舟(主要不在香港玩, 美國環境好), 你淨係係黃石碼頭水上活動中心租艇出海(佢地必定俾救生衣你),
被浪沖低, 人清醒, 依然要維持體力去協條呼吸(參考南亞海潚, 台灣水上活動失蹤D玩客都係着住救生衣既)

第三, 有戴頭盔,有着救生衣, 俾部快艇撞埋黎, 一樣會受傷, 一樣可能被撞時失去意識

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-9-27 01:22 PM 發表

你玩獨木舟都知,玩前都要學反艇自救,但就未聽過水警有返艇自救操練,平時就係操下火警呀,man overboard 呢啲嘢,仲有就係無規定水警一定要識游水,所以。。。。
想問, 你點知佢識唔識游水?"返艇自救操練",你點知佢地個培訓課程中跌落水, 失足墮海係無應急操作呢
(唔好到我講, 有應急操作點解又會死, 無野係保證既)

仲有"根本就係無幾個水警執勤時會着好救生衣,戴好頭盔,就算有着都係求其穿上,唔會扣實,從冇諗過會係船上跌落水,所以一跌落水救生衣就甩開。"    講到你好似企係船上睇住佢地咁

引用:
原帖由 sdmy 於 2021-9-27 01:56 PM 發表

我唔知佢識唔識游水,我係話水警入職要求無規定要識游水。
又係聽返黎, 定無聽過? 但係水警課程有「Sea Safety and Practical Training」(海上安全及實踐訓練),船員需進行訓練和指定評核,評核包括游泳200米、潛泳5米等

就算未分配前, 係警察入職篩選前係無規定要識游水, 但係係4個月訓練係包要游50米及學習拯搦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]