• 瀏覽: 5,932
  • 回覆: 6
+9
保安局局長鄧炳強今(26日)表示,《基本法》23條立法將以03年立法草案作出定點,指23條立法將涵蓋《國安法》未有覆蓋的罪類,包括間諜行為。鄧炳

保安局局長鄧炳強今(26日)表示,《基本法》23條立法將以03年立法草案作出定點,指23條立法將涵蓋《國安法》未有覆蓋的罪類,包括間諜行為。

鄧炳強指,過去兩年本港確實出現間諜行為,舉例指兩年前的反修例風波,當中的組織是「國家級」,包括免費派發物資予示威者,形容「頭盔仲靚過我哋(警察)」,又指「地鐵站有單程飛派」、「有晒白色衫打完人俾人換」等

鄧炳強接受《無綫電視》節目《講清講楚》訪問時表示,目前只有一宗《國安法》判例,未來須根據法庭判詞,就《國安法》作調教,但強調《國安法》是由國家訂立,如要修改並非由本地立法機構負責。鄧炳強指,正研究《基本法》第23條立法細節,包括研究涵蓋《國安法》未有涵蓋的罪類,如間謀罪、竊取官方機密等。

他指2003年的立法建議不足以應對近年情況,「經過17年,我們要草擬一個法例能夠有效應對過往兩年發生的事情,才是一個有效的法例,若用回當年草案來說,是有一個空間存在,有個空隙在。」

鄧炳強又稱,將研究修改《社團條例》,「是否好似需要類似《國安法》咁,有多啲實施細則呢?係咪需要多啲細節呢?或者好似一些外國法例,要求(社團)提供多啲資料呢?」

鄧炳強上任局長至今三個月,被問到如何就其工作表現評分,鄧炳強稱:「呢個由社會人士畀我打分數」,自問已盡力工作,交由社會定奪。

除非係白痴, 否則一定睇到反修例暴亂係一定有外國勢力介入! 當中美畜, 英畜, 萊畜絕對有份!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/681321/鄧炳強指23條立法研涵間諜罪-反修例組織屬國家級-免費派靚頭盔

香港警察裝備會唔會追唔上時代?

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-9-26 05:41 PM 發表

比班高層貪污哂? 點解仲差個黑暴?
你講緊萊畜同美畜? 萊畜唔使講用天價買2手武器食萊豬!
美畜使幾萬億都打唔贏第三世界國家阿富汗!

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-26 05:54 PM 發表

梗係啦
差佬仲用緊點38
左輪其實比較可靠, 不過已經停產, 便衣已經開始改配SIG P250的九毫米半自動手槍

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-26 06:07 PM 發表

瑞士禁運左
好快轉用祖國貨
德國槍又關瑞士事?

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-9-26 06:10 PM 發表

swiss made
香港警察網頁都話德國生產

引用:
原帖由 鐘覺霧 於 2021-9-26 06:15 PM 發表
鄧sir有沒有問過老頂 "奶媽",早前她對媒體說過:餘下任期立法不成,跟著她尋求連任、及成功,這樣的,就要是五年之後的事。
呢個係比加超/鄧炳強做政務司/保安司之前嘅事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]